Moșii de vară 2021. Ce se împarte de Sâmbăta Moților. Tradiții și obiceiuri

Moșii de vară 2021. Ce se împarte de Sâmbăta Moților. Tradiții și obiceiuri

Moșii de vară 2021. Mai sunt doar câteva zile până la Sâmbăta Morților. Află mai jos ce se împarte pentru Moșii de vară, această mare sărbătoare din calendarul ortodox.

Moșii de vară 2021 este sărbătoarea mare în calendarul ortodox. Pică în fiecare an înainte de Rusalii.

Moșii de vară sau Sâmbăta Morților este o sărbătoare dedicată pomenirii morţilor.

Cum Rusaliile pică în 2021 duminică, 20 iunie, Moșii de vară vor fi prăznuiți sâmbătă, 19 iunie.

Cu ocazia Moșilor de vară 2021, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți bucate care apoi vor fi împărțite. Printre preparatele nelipsite se numără coliva, colaci, orez cu lapte, păsat, cireșe și vin.

Conform tradiției, preparatele se împart în vase de lut, căni împodobite cu cireșe și linguri de lemn.

De asemenea, se duc la biserică crengi de tei și frunze de nuc pe care preoții le sfințesc. Acestea se pun la icoane și astfel gospodăria este ocrotită.

Anul acesta, Moșii de vară sunt sărbătoriți sâmbătă, 19 iunie 2021. Iată mai jos când se mai face pomenirea morților la români:

Moșii de primăvară – sâmbăta din preajma Mucenicilor;
Moșii de vară – sâmbăta dinaintea Rusaliilor;
Moșii de toamnă – prima sâmbătă din luna noiembrie;
Moșii de iarnă – sâmbăta de dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne.

Una dintre cele mai cunoscute tradiții legate de Moșii de vară și de Rusalii este cea a „limbilor ca de foc” ce s-ar fi pogorât asupra apostolilor. Sunt simbolizate azi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de oameni la biserică pentru a fi sfințite.

Conform tradiției, de Moși, în primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.

Iar prin Muntenia, masa care se dă de pomană în această zi poartă numele „aburel”. Bucatele de pe masă trebuie să fie aburinde. Se împarte mâncarea preferată a celui mort.