Florin Cîțu a anunțat când se renunță la carantina de noapte

Florin Cîțu a anunțat când se renunță la carantina de noapte

Premierul Florin Cîțu exclude orice discuție despre ridicarea interdicției de circulație pe timpul nopții până când nu se va atinge pragul de 5 milioane de români vaccinați. Peste 3 milioane de români s-au vaccinat anti-coronavirus cu o primă doză, în timp ce numărul celor care au făcut și a doua doză a depășit pragul de 1,8 milioane.

Orice discuție despre eliminarea regulilor aflate în vigoare va fi făcută după ce este atinsă această țintă, a precizat premierul Florin Cîțu.

„ Avem un obiectiv important: până la 1 iunie, 5 milioane de persoane vaccinate.

Pentru români trebuie să fie foarte clar că dacă vrem să revenim la normalitate, să mergem la restaurante, să mergem la concerte, să mergem la plajă, să mergem în vacanță, trebuie să ne vaccinăm. Vom discuta despre aceste reguli după ce vom atinge aceste ținte ”, a declarat Florin Cîțu luni seara.

Întrebat dacă se discută despre ridicarea restricțiilor de circulație înainte ca numărul persoanelor vaccinate să ajungă la 5 milioane, premierul a răspuns: „ În acest moment, nu. Depinde cum evoluează lucrurile în perioada următoare ”.

În prezent, circulația este interzisă după ora 22.00, dacă incidența este peste 3,5 de cazuri la mia de locuitori, după ora 20.00 în weekend, unde incidența este de peste 3,5 și la ora 20.00 pe tot parcursul săptămânii, dacă incidența trece de 7,5 la mie.

Sălile de spectacole şi restaurantele vor fi deschise parţial când indicele COVID-19 va scădea sub 3 la mia de locuitori, a declarat luni prefectul Capitalei, Alin Stoica. „Sălile de spectacole, la fel ca şi restaurantele, vor fi deschise parţial, şi anume cu capacitatea de 30%, abia după ce indicele de infectare va coborî sub 3 la mie. Având în vedere trendul descendent, ar putea să se întâmple într-o săptămână”, a spus Alin Stoica.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni seara, că se poate discuta despre unele măsuri de relaxare doar după 1 iunie și a spus că restaurantele ar putea fi deschise la o capacitate de 30-40% indiferent de rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19.

„Masca – nu cred că este momentul, în spaţiul public. Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. Suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare- putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%.

Acum putem să vorbim de altfel de turism în ţară dacă ne vaccinăm”, a spus Cîţu la TVR 1.

Potrivit datelor puse la dispoziție de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), 80.809 persoane au fost vaccinate anti-Covid în ultimele 24 de ore în România. Dintre acestea, 62.037 persoane au fost imunizate cu Pfizer, 9.179 cu Moderna și 9.593 cu AstraZeneca.

De la debutul campaniei de vaccinare, 3.092.378 de persoane au fost imunizate cu unul dintre vaccinuri, 1.820.634 primind și rapelul, a transmis CNCAV.