,,Poți să scoți băiatul din ghetou, dar nu vei reuși niciodată să scoți ghetoul din băiat” – Zlatan Ibrahimovici
Un jucător urias, un talent imens, un tip special. Controversat, antipatizat de unii, adulat de alţii, Ibrahimovici nu poate trece niciodată neobservat. Au fost mulți cei care s-au declarat sceptici atunci când s-a vorbit despre transferul lui Zlatan la Manchester United. Premier League, considerat cel mai puternic campionat din lume, părea o pălărie prea mare pentru un fotbalist de 35 de ani. Dar războinicul Zlatan, cel crescut în cartierul social Rosengard de la marginea orașului Malmo, un ghetou unde trebuia să fii foarte dur pentru a rezista între oameni de atâtea naționalități, ne demonstrează că nicio provocare nu poate fi prea mare pentru el. La fel ca la Malmo FF, la Ajax Amsterdam, la Juventus, la Inter Milano, la Barcelona, la AC Milan sau la Paris Saint Germain, și la Manchester United a devenit jucătorul determinant, liderul din vestiar și din teren, golgeterul pur-sânge, care marchează aproape etapă de etapă.
Dacă parcurgem cifrele înregistrate de Zlatan la toate echipele unde a jucat, ne dăm seama că aportul său la performanțele tuturor acestor echipe a fost determinant. Și să nu uităm un amănunt, au fost mereu echipe de prim-plan, nume mari în fotbalul european, unde nu e deloc ușor să te impui. Zlatan a avut și probleme, pentru că este un tip care nu întoarce și celălalt obraz atunci când e vorba de conflicte, dar trecând peste toate izbucnirile lui necontrolate, care tradau un caracter dificil, fotbalistul suedez și-a respectat meseria și a dat totul pentru echipele unde a jucat. Privit, încă de la începuturile carierei sale, cam de sus de către suedezii get-beget, care erau obișnuiți cu disciplina și rigoarea unui sistem considerat foarte avansat, Zlatan, rebelul cu părinți provenind din fostul spațiu iugoslav, a ajuns un erou național în patria unor fotbaliști precum Henrik Larsson, Martin Dahlin sau Thomas Ravelli. A fost desemnat de 11 ori jucătorul anului în Suedia, iar în cele 116 partide jucate sub tricoul naționalei a marcat de 62 de ori. Ca o recunoaștere a performanțelor sale în istoria fotbalului suedez, lui Zlatan i se va ridica și o statuie, în capitala Stockholm, în fața Friends Arena.
Așadar, Zlatan Ibrahimovici, copilul–problemă din Rosengard, cel care fura biciclete și visa să-l ajungă pe Ronaldo (întâiul, brazilianul), a reușit să se impună și în Anglia, într-un campionat recunoscut pentru duritatea și ritmul extrem de solicitant în care se joacă. Nu știu câți din marii jucători ai lumii au reușit această performanță, demonstrându-și clasa în Premier League la 35 de ani, după ce au dominat campionatele din Olanda, Italia, Spania și Franța. Considerat arogant și periculos de mulți antrenori, Zlatan poate oferi momente de magie pe terenul de fotbal și, mai ales, garantează succesul. Amintiți-vă golul marcat împotriva Angliei, dintr-o foarfecă de la 40 de metri, și veți înțelege din ce aluat este făcut acest mare jucător.
Cristian Huluban