Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea prin care se elimină plata CASS (contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate) pentru toate pensiile, precum și a impozitului pe venit de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei, scrie stirileprotv.ro.
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, anunță Administrația prezidențială.
Iohannis a anunțat miercuri că va promulga această lege, după o discuție cu premierul Sorin Grindeanu.
”Dupa analiza pe care am făcut-o și după discuția pe care am avut-o astăzi (miercuri-n.r.), am decis să promulg această lege în următoarele zile”, a afirmat Klaus Iohannis.
Camera Deputaților a adoptat, în 5 ianuarie, în sesiune extraordinară, cu 207 voturi “pentru” și 29 de voturi “impotriva”, proiectul de lege prin care se elimină plata CASS pentru toate pensiile, precum și a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei.
Proiectul discutat de deputați este cel inițiat de fostul senator ALDE Cristiana Anghel și susținut de alți 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD și neafiliați, prin care este eliminată plata impozitului de 16% pe venit pentru toate pensiile, precum și a contribuției CASS. Proiectul Cristianei Anghel a fost adoptat de Senat în luna septembrie 2016.
Guvenul Ciolos nu a susținut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
Cineva cu o pensie brută de 800 de lei a primit în decembrie tot 800 de lei, pentru că nu era taxat în niciun fel. Va beneficia de creșterea punctului de pensie cu 5 la sută și pentru ianuarie va primi cu 42 de lei în plus. Pentru că nu plătea contribuții și impozite nici până acum, nu va beneficia de legea promulgată de președinte. În schimb, pensia îi va crește la 918 lei din iulie, odată cu creșterea punctului de pensie la 1000 de lei.
În schimb, cine avea în decembrie o pensie brută de 1200 de lei primea 39 de lei, pentru că plătea contribuții de sănătate și impozit. Prin creșterea punctului de pensie, va primi în ianuarie cu 48 de lei în plus. Din februarie, prin eliminarea contribuției de sănătate și a impozitului, va câștiga încă 50 de lei, iar din iulie va ajunge la aproape 1400 de lei.
Cei cu pensii brute de 2000 de lei au luat în decembrie 1796 de lei net, iar în ianuarie vor primi cu aproape 90 de lei în plus. Pentru că din februarie scapă de contribuții de sănătate, iar plafonul de impozitare crește, vor primi 2088 de lei net, iar din Iulie vor ajunge la peste 2200 de lei.
Pensionarii cu adevărat înstăriți, cu pensii brute de 3000 de lei în decembrie, vor primi în ianuarie cu aproape 130 de lei în plus. Scutirea de contribuții și reducerea impozitării îi vor duce din februarie la aproape 3000 de lei net, iar din iulie vor depăși 3200 de lei lunar.
Modificările legislative și creșterile valorii punctului de pensie se vor simți așadar în mod diferit în buzunarele vârstnicilor. Astfel, cei cu pensie de 800 de lei în decembrie vor avea de la 1 iulie 118 lei în plus, în timp ce pensionarii cu 1200 de lei vor primi cu 216 lei mai mult. Cei cu pensii mari, de două-trei mii de lei, vor primi în plus peste 450 de lei.