Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, închiderea școlilor până la toamnă. Părinții copiilor care sunt nevoiți să stea acasă până în septembrie vor putea beneficia pe toată această perioadă de zile libere plătite, indiferent că lucrează la stat sau în sectorul privat.
Decretul pentru promulgarea Legii privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ a fost deja semnat de șeful statului.
„Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.”, se arată în textul legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, care a intrat în vigoare de la 17 martie 2020.
Părinții sunt protejați din punct de vedere financiar
Aceasta înseamnă că părinții sunt protejați și din punct de vedere financiar, fie că lucrează la stat sau în mediul privat. Angajatorii nu pot refuza acest drept al părintelui câtă vreme munca nu poate fi prestată la domiciliu sau felul muncii nu permite aplicarea dispozițiilor în legătură cu telemunca. Cererea se face de un singur părinte, iar celălalt trebuie să dea o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni.
Prevederile se vor aplica părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ și părinților copiilor până în 18 ani cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. Pentru perioada în care vor sta acasă, părinții vor primi 75% din salariul net, scrie avocatnet.ro. Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale.
Există însă o limită: părintele nu poate încasa mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Banii vor fi acordați de angajatori din contul capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al acestuia. Ulterior, compania își va recupera sumele de la Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale.