Salariul minim pe economie va ajunge până la 2.550 de lei. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Salariul minim pe economie va ajunge până la 2.550 de lei. Hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial

Salariul minim brut pe economie va creşte cu circa 10,9% de la 1 ianuarie 2022, până la 2.550 de lei, de la 2.300 de lei cât este în prezent. Hotărârea de Guvern nr. 1.071 din 2021 a fost publicată marți în Monitorul Oficial.

Având în vedere această hotărâre, taxele românilor datorate la stat pentru un angajat încadrat cu salariul minim şi normă întreagă vor creşte de la 966 la 1.083 lei pe lună.

Începutul anului 2022 vine cu schimbări, astfel pentru angajații pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor absolvite, nu
va mai exista salariu minim pe economie. Totodată, salariul minim pe economie pentru cei care dețin studii superioare dispare. Această hotărâre a fost luată întrucât, odată cu această majorare a salariului brut pe economie este depăşită valoarea brută de 2.350 lei atribuită acestui tip de salariu minim.
În schimb, salariul minim pentru angajaţii din sectorul construcţiilor nu a suferit vreo modificare. Aceşti salariaţi vor fi plătiţi în continuare cu minimum 3.000 lei brut lunar, vor fi scutiţi de contribuţia la sănătate, impozitul pe venit şi Pilonul II.

Altă consecință a majorării salariului minim brut pe economie este creşterea plafoanelor prin a căror depăşire persoanelor fizice ce obţin venituri non-salariale le poate reveni obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate până la 30.600lei.