Pensii 2025, schimbare importantă în mai. Pensionarii care au lucrat în anumite domenii de activitate așteaptă de 8 luni banii la pensie, conform noii legi. Seniorii au așteptat până acum ca programul informatic să fie pus la punct de către reprezentanții Ministerului Muncii.
Aceste decalaje au făcut ca foarte multe persoane să aștepte de la o lună la alta banii promiși de către guvernanți.
Șeful Casei de Pensii anunță o nouă creștere de pensie în luna mai. Banii se dau retroactiv
Vorbim despre pensionarii care au muncit în domeniul agricol și care au funcționat până acum după o altă lege. Acum, aceștia au fost integrați în sistemul public de pensii și vor primi aceleași drepturi ca și ceilați pensionari.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a declarat într-o emisiune televizată faptul că banii la pensie vor fi primiți retroactiv. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori cu dosarele finalizate.
Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns la 2.130 pensie în plată după această recalculare”, a declarat Daniel Baciu la Digi24.
Sistemul informatic a blocat plățile la pensie
În cazul pensionarilor din CAP au fost probleme deoarece legea a trebuit să fie adaptată. Există șanse mari ca pensionarii să primească la pensia din mai toate sumele restante.
Ele pot varia între câteva zeci de lei și câteva sute de lei, în funcție de vechimea în muncă a pensionarilor. „Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a declarat Daniel Baciu, președinte al Casei Naționale de Pensii.
Pensiile membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sunt impozabile şi nu pot fi cedate cu niciun titlu. Ele pot fi urmărite în aceleaşi condiţii ca şi veniturile realizate de membrii cooperatori de la cooperativele agricole de producţie, conform legii.
Instanța le-a dat o lovitură la pensie pensionarilor agricultori. O decizie a Înaltei Curți, dată zilele trecute, spune că Volumul de muncă realizat de o persoană în perioada în care a avut contract individual de muncă încheiat cu cooperativa agricolă de producție NU poate fi valorificat ca timp util la stabilirea drepturilor de pensie.
Acest lucru are efecte negative și asupra pensionarilor care voiau o reverificare a dosaruluide de pensie și a celor care depun adeverințe cu venituri nepermanente la Mica Recalculare.
Legea spunea până acum că „timpul util” este o perioadă contributivă. Astfel:
Articolul 121
(1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevăzut la art. 17 alin. (3) din lege, se înțelege perioada în care foștii membri cooperatori au realizat un volum de muncă în fostele unități agricole.
(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculează în ani și se determină prin raportarea volumului total de muncă, exprimat în numărul de norme realizate în întreaga perioadă în care asiguratul a lucrat în fosta unitate agricolă cooperatistă, la cel mai mic număr de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectivă, stabilit de adunarea generală a cooperatorilor.
„În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori finalizate aceste dosare. Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizației sociale. Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare. Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a declarat Daniel Baciu, președinte al Casei Naționale de Pensii.