Piatra naturala in gradina: utilitate si spectacol

Piatra naturala in gradina: utilitate si spectacol

Piatra naturala este materialul care capata notorietate din ce in ce mai mare si in Romania. Designerii de interior, arhitectii, inginerii o prefera pentru calitatile ei incontestabile: cromatica bogata, rezistenta, versatilitate, un bun raport calitate-pret, ignifuga, nu dezvolta bacterii. Totodata, aceste exceptionale insusiri se dovedesc la fel de functionale si in cadrul amenajarilor exterioare: terase, gradini, curti. Lucrul nu este deloc surprinzator pentru ca piatra se va simti mereu bine in aer liber, in natura.

In amenajarea unei curti sau a unei gradini, piatra naturala contribuie din plin la realizarea unei atmosfere reconfortante si relaxante atat pentru familie cat si pentru oaspetii tai. Diversitatea obiectelor din piatra naturala care pot fi utilizate in spatiul exterior este uriasa. Deci este imposibil sa nu gasesti ceva care sa se potriveasca planurilor tale. Rocaria (bolovanii de mari dimensiuni) din marmura, travertin, onix, ardezie este cea care se adapteaza foarte usor la orice tip de gradina, luxurianta sau minimalista.

Pebble Sandstone Rainbow (3)

Arborii, arbustii si florile se pot combina cu pietrisul care poate avea tot felul de culori, de la alb la visiniu, de la verde la negru, cu venaturi aproape paralele (marmura, sandstone) pana la un aspect pigmentat (granitul). Chiar si acest pietris decorativ (pebble) este incadrat pe categorii date de diametrul aproximativ al pietrelor: 1-2 cm, 2-4 cm, 10-12 cm… Este important sa avem o alee formata din pietre cu aceeasi dimensiune, pentru ca astfel se creeaza o fluiditate in geometria spatiului si o senzatie relaxanta la nivel de perceptie vizuala.

Bilele decorative din piatra sunt folosite la delimitarea unor alei sau pot decora intrarea in garaj. Aceste bile decorative au un impact vizual mare daca sunt, de exemplu, ”aruncate” intr-un colt al curtii. Din acel moment, coltul capata personalitate si, odata cu el, intreaga gradina sau curte. Acelasi rol poate fi jucat si de monoliti, pietre inalte de aproape 1,5 metri, cu un diametru de 30-50 cm.

Piatra_Cubica_Ardezie_Antichizata_Kavala_10x10x3_5_cm__29_

Recent a aparut si in Romania moda ”pasilor japonezi. Acestia sunt fie dale in forme regulate (patrate, dreptunghiulare), fie neregulate. Indiferent daca sunt din ardezie, marmura sau travertin, pasii japonezi reprezinta expresia originalitatii in amenajarea unei gradini sau curti. Totodata, acestia se dovedesc o solutie utila (si estetica!), prin care se poate proteja gazonul.

Piatra naturala prezinta avantajul ca se gaseste sub diferite forme: dale poligonale, mozaic, placaje, placi mari si mici, groase sau subtiri. Deci iti poti face foarte usor o terasa din piatra naturala exact cum vrei. Pe jos poti pune piatra poligonala, adesea asociata cu stilul rustic sau mediteraneean, sau poti monta placi cu dimensiuni fixe (marmura, travertin, granit, limestone) care lasa o mare libertate de alegere a stilului. In toate cazurile, piatra naturala asigura o atmosfera rafinata, relaxanta si optimista, dublata de o rezistenta pe care numai acest material o poate oferi.

a 22

In plus, piatra poate fi reconditionata, intretinuta si tratata periodic cu ajutorul unor solutii speciale. A se retine ca, patandu-se foarte greu, uneori abia perceptibil, piatra naturala este unul dintre cele mai potrivite pavaje pentru terasele exterioare. Daca vrei sa instalezi un bar pe ea sau mobilier de gradina, nu e nici o problema: datorita grosimii si densitatii foarte mari a materialului, o asemenea terasa are o rezistenta sporita la greutate. Montata corespunzator si ingrijita, o terasa exterioara din piatra naturala poate ajunge la o durata de viata de cateva zeci de ani.

2 4

Tot din piatra naturala se fac si gratare pentru gradina, mobilier (mese, banci), cismele etc. In aceeasi gama de decoratiuni pentru gradini avem si fantani arteziene. Aici puteti gasi diverse modele de fantani pentru exterior si interior de la PIATRAONLINE. Fantanile au diferite dimensiuni care pot infrumuseta curti cu suprafete de la zeci de metri patrati pana la cateva sute.

Dupa cum se poate lesne observa, solutiile oferite de piatra naturala in domeniul amenajarii curtilor si gradinilor sunt foarte multe si foarte diverse. Totodata ele confera eleganta si personalitate spatiului, lucruri pe care alte materiale cu greu le pot oferi. Mai trebuie subliniat un aspect foarte important: pretul produselor din piatra naturala este din ce in ce mai accesibil. Te poti convinge imediat consultand o oferta de travertin de calitate superioara.

Sursa foto: piatraonline.ro, pinterest.com, piatraonline.com