Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

O nouă schimbare controversată în fotbal? Noua regulă de ofsaid le-ar oferi atacanților un mare avantaj

10 iunie 2024
in Sport

Arsene Wenger, legendarul fost antrenor al lui Arsenal, în prezent Director de Dezvoltare Globală al FIFA, este hotărât să încerce schimbarea regulii de ofsaid în fotbal. Propunerea lui Wenger ar oferi un avantaj mare atacanților, și probabil ar schimba fotbalul într-un sport cu și mai multe goluri.

Fotbalul a trecut prin multe schimbări de-a lungul istoriei, multe reușite, altele de-a dreptul comice. Arsene Wenger a fost în centrul atenției de mai multe ori de când este responsabil de dezvoltarea globală a fotbalului. Fostul antrenor francez încearcă schimbări de impact, chiar dacă multe nu au fost primite cu brațele deschise de către comunitatea fotbalului sau alți colegi de breaslă.

7 curiozități despre fotbal, sportul cu cei mai mulți fani în Europa

30 octombrie 2024
AFC Hermannstadt v Farul Constanta - Romanian SuperLiga 1 Portrait of Gheorghe Hagi during Romania Super Liga: FC Hermannstadt - Farul Constanta - The inaugural match of the Municipal Stadium of Sibiu, 10 December 2022 Sibiu Romania PUBLICATIONxNOTxINxFRA Copyright: xFlaviuxBuboix originalFilename:buboi-notitle221210_npKEd.jpg

UEFA pregătește o regulă care poate distruge fotbalul românesc!

12 iulie 2023

Cupa României intră în faza grupelor

12 octombrie 2022

Coșmarul s-a terminat! Simona Halep a făcut anunțul după audierea de la TAS

22 februarie 2024

În ceea ce privește ofsaidul, propunerea lui Wenger pare să se fi născut datorită unor probleme valide, pentru că ofsaidurile sunt subiecte constante de discuții chiar și când se utilizează tehnologii avansate pentru luarea deciziilor.

“Există loc să schimbi regula și să nu spui că o parte a nasului unui jucător este în ofsaid, așa că ești în offsaid pentru că poți înscrie cu asta”, a declarat Arsene Wenger. 

“În schimb, nu vei fi în ofsaid dacă orice parte a corpului care poate înscrie un gol este în linie cu ultimul apărător, chiar dacă alte părți ale corpului atacatorului sunt în față”, a continuat fostul antrenor.

Wenger a declarat că ar dori să se vadă “lumina” dintre jucători ca să fie ofsaid, practic o diferență care ar putea însemna câțiva pași în avans pentru un jucător pentru că trebuie să depășească un apărător cu toate părțile corpului cu care poate înscrie până să fie declarat în ofsaid.

În urma unor teste în Suedia, Italia, și Olanda, Wenger pare convins că aceasta este soluția ideală pentru problemele cu ofsaidurile.

Evident, comunitatea de fotbal și mulți oameni din industrie sunt împotriva acordării acestui avantaj atacanților. Conform rapoartelor, unul dintre opozanții cei mai importanți este fostul fotbalist Luis Figo, în prezent Adviser de Management și liderul boardului UEFA. De aceeași părere se pare că este și Jose Mourinho, noul antrenor al lui Fenerbahce fiind protagonistul unei scene amuzante petrecute pe parcursul finalei UEFA Champions League, când își făcea meseria de analist pentru TNT.

Ceilalți prezentatori se gândeau ce bine ar fi dacă Wenger ar avea timp de un scurt interviu, la care Mourinho a răbufnit: “Întreabați-l ce vrea să facă în privința ofsaidului… oh, Doamne”, a declarat “The Special One” menționând că încearcă să evite o întâlnire cu Wenger. “Lăsați-mă să plec înainte, vă rog”, a continuat legendarul antrenor portughez.

În acest punct, este greu de estimat care ar fi impactul acestei schimbări, dar toate semnele indică scoruri mai mari datorită unui avantaj pentru atacanți.

Alte schimbări controversate din istoria fotbalului

Regula de ofsaid propusă de Wenger pare totuși conservatoare pe lângă alte propuneri de-a lungul istoriei fotbalului:

Fără ofsaid deloc

Dacă un avantaj mai mare pentru atacanți este o propunere controversată, ce să mai zicem de ideea lui Marco Van Basten – multiplu câștigător al Balonului de Aur și pe atunci Director Tehnic la FIFA, de a scoate ofsaidurile în totalitate. Olandezul se gândea pe atunci să transforme fotbalul să semene mai mult cu handbalul, cu defensive înghesuite în careu. Propunerea nu a fost adoptată.

10 metri înainte

FIFA a introdus în anul 2000 posibilitatea de a multa locul unei lovituri libere cu 10 metri înainte dacă echipa adversă protesta sau lansa abuzuri la adresa arbitrilor. Locul de unde urma să se execute lovitura liberă putea fi mutat la infinit practic, dar rar s-a întâmplat chiar dacă jucătorii tot încercau să dezorienteze arbitrii prin proteste. În anul 2005, regula a fost scoasă.

Golul de Argint

O schimbare care nu sună prea rău și pe care mulți cititori probabil au ajuns să o vadă pusă în aplicare între anii 2000 – 2004, regula Golului de Argint a fost introdusă în competițiile UEFA pentru a evita loviturile de departajare. Echipa care conducea la finalul oricărei reprize de prelungiri, era desemnată câștigătoarea meciului. În teorie, era o schimbare care ar fi trebuit să încurajeze un joc spectaculos și riscant, însă a avut efectul complet opus, pentru că majoritatea echipelor preferau să se asigure că nu pierd. Spre mirarea specialiștilor și a case pariuri online, Grecia a câștigat Euro 2004 printr-un joc urât, defensiv, și a câștigat finala în fața Portugaliei tocmai printr-un Gol de Argint. Regula a fost scoasă la scurt timp după finalizarea turneului.

Penalty “cu avânt”

Loviturile de la 11 metri se executau într-o perioadă (în MLS) de la 25 de metri, iar strategia era la îndemâna jucătorului – putea avansa cu mingea până în poartă, driblând portarul, sau putea șuta înainte. Același Marco Van Basten, menționat anterior, pe când era oficial FIFA a propus adoptarea acestei reguli și în afara MLS, inspirat de această dată de hochei. Se pare că legendarul fotbalist olandez era inspirat adesea de alte sporturi. Regula nu a fost adoptată, ba mai mult a fost scoasă și din SUA pentru că s-a dovedit că nu era pe cât de spectaculoasă se aștepta lumea.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Secretele cazinourilor online din România: Tendințe de top, sfaturi ale experților și practici de joc responsabil pe care trebuie să le cunoști!

Ionuț Dumitru, vehiculat ca premier tehnocrat în negocierile blocate dintre cele patru partide

13

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Reduceri salariale majore pentru angajații SRI și STS după alegeri. Norma de echipare, norma de hrană și sporul de risc – eliminate sau diminuate

03

România riscă un șoc energetic major de la 1 iulie: Avertismentul lansat în Parlamentul European

05
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici