„Noile tulpini de coronavirus dau febră și la copii”. Avertismentul medicului epidemiolog de la Timișoara

„Noile tulpini de coronavirus dau febră și la copii”. Avertismentul medicului epidemiolog de la Timișoara

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş” din Timişoara, atrage atenția asupra pericolului reprezentat de noile tulpini ale virusului ucigaş care au ajuns deja în Europa și se transmit comunitar și în România.

Potrivit medicului de la Timișoara, noile mutaţii ale virusului SARS-CoV-2 nu îi ocolesc pe copii şi pe tineri, care încep să dezvolte simptome.

“Până acum cinci-şase luni, formele cele mai uşoare erau pierderea mirosului şi a gustului.
Acum, formele uşoare sunt simptomatice, chiar moderate. Înainte nu aveam probleme de infecţie la adolescenţi, dar tinerii încep să dezvolte, în prezent, sindrom febril”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru Adevarul.ro. Potrivit acestuia, situaţiile de febră se rezolvă cu tratament simptomatic în câteva zile. Deocamdată nu a fost nevoie de tratamente mai agresive.

Încă nu avem multe cazuri cu tulpină britanică, nu suntem încă la pragul de îngrijorare, spune medicul de la “Victor Babeş”. Oamenii trebuie să se imunizeze. Vaccinurile care există pe piaţă acoperă tulpinile care au apărut.

„Pfizer şi ­BioNTech precizează că, dacă apare o altă tulpină mutantă, pot aduce schimbări în vaccin, iar acest anunţ ne dă speranţă.

Vaccinarea e singura armă în lupta cu acest virus”, încheie doctorul Cristian Oancea.

Medicul a precizat că trebuie să creştem gradul de prudenţă, deoarece în Europa se regăsesc toate tulpinile noului coronavirus.

„Urmărim cu interes ce se întâmplă în Franţa, Marea Britanie şi Italia, dar şi modul de transmisie şi diseminare intracomunitară”, spune Cristian Oancea. “Aceste noi tulpini au ca particularitate faptul că se diseminează foarte repede în comunitate.

Este motivul pentru care este nevoie de un grad sporit de precauţie”, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara.