Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni: „Primăria Capitalei o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei”

Nicușor Dan îi asigură pe bucureșteni: „Primăria Capitalei o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei”

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat joi scumpirea gigacaloriei în toate CET-urile din țară, unele majorări ajungând la 96%. Și în Capitală, prețurile tind să se dubleze din această iarnă, însă prețul final plătit de consumatori urmează să fie decis la nivelul PMB.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, le-a transmis bucureștenilor că Primăria Municipiului București (PMB) va plăti în continuare o mare parte din prețul gigacaloriei, suplimentând sumele alocate până în acest an.

„Ce vreau să fie clar în continuare, PMB o să plătească o parte importantă din prețul gigacaloriei. Acum raportul este 2 la 1 între municipalitate și cetățeni și probabil raportul o să fie și mai mare între prețul plătit de municipalitate și cetățean.

Putem să plătim încă 100-200 de milioane în plus, dar decizia o ia Consiliul General. PMB poate să mărească subvenția pe care o acordă”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a mai spus că nu poate spune cu exactitate cu cât vor plăti în plus bucureștenii racordați la sistemul de termoficare pentru apă caldă și căldură.

Acesta spune că ANRE a stabilit prețul de producție, trebuie să stabilească și prețul de transport, iar Guvernul să stabilească cum va ajuta orașele cu sisteme centralizate de încălzire, iar abia apoi vom putea ști cu cât va crește gigacaloria.

În funcție de aceste date, Nicușor Dan va veni cu o propunere, cât la sută din creșterea de tarif va subvenționa primăria, propunere ce trebuie aprobată de Consiliul General, însă nu promite că subvenția va acoperi 100% creșterea de tarif, informează Hotnews.ro.

În prezent, preţul de producţie, transport și distribuție este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

”Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei. În aceste zile, Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE. În momentul acela o să avem prețul total și în momentul acela o să luăm o decizie cu Consiliul General”, a explicat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută la sediul PMB.

Primarul mai așteaptă și o decizie a Parlamentului și Guvernului pentru subvenționarea majorării prețului la gaz și ajutor pentru orașele cu sisteme centralizate de încălzire.