Acum că ne confruntăm cu o adevărată pandemie, este mai important ca niciodată să ne asigurăm că tot ceea ce atingem este curat. Smartphone-urile sunt probabil cele mai utilizate dispozitive de către fiecare persoană în parte, iar acestea sunt atinse de zeci sau sute de ori pe zi. Astfel, este uşor de presupus că pe suprafaţa telefonului pot fi găsiţi tot felul de microbi şi mai nou virusul COVID-19, care se pare că poate rămâne pe obiecte până la 24 de ore. Iată cum putem să dezinfectăm un iPhone, sau oricare alt tip de smartphone pentru a ne proteja puţin mai mult de bacterii, microbi şi virusuri.
Apple are pe site-ul său un ghid simplu şi uşor de urmat pentru a curăţa un iPhone în condiţii de siguranţă, care să nu afecteze buna funcţionare a dispozitivului. Acesta poate fi însă folosit pentru oricare alt dispozitiv mobil, chiar şi cu tablete sau laptop-uri, întrucât toate sunt produse în mare parte din componente şi materiale similare.
- Deconectează toate cablurile şi opreşte telefonul
- Foloseşte o cârpă umedă, fără scame
- Dacă murdăria persistă, foloseşte înmoaie cârpă în apă cu săpun (doar pentru modelele rezistente la apă)
- Încearcă să nu introduci umezeală în mufe sau alte orificii de pe corpul dispozitivului
- Nu folosi alte produse de curăţenie sau aer comprimat
Pentru dezinfectare poţi folosi şerveţele umede pe bază de alcool pentru a curăţa suprafeţele tari ale dispozitivelor, precum display-ul, tastatura sau suprafeţele exterioare. Nu folosi clor, nu scufunda dispozitivul în produse de curăţenie.
Există însă un mic asterisc la ultimul punct. Telefoanele mobile au deasupra display-ului aplicat un tratament oleofobic, care poate să respingă grăsimea de pe degete într-un mod eficient. Pentru a păstra acest tratament, se recomandă evitarea utilizării de produse de curăţenie de orice fel şi a materialelor abrazive pentru a curăţa ecranul. Acestea pot zgâria sticla sau înlătura acel tratament. Nu este 100% clar dacă şerveţelele umede cu alcool pot sau afecta sticla de protecţie. Recomandăm astfel pentru ecranele telefoanelor să folosiţi o folie de protecţie, fie din plastic, fie din sticlă, pentru a putea dezinfecta acea suprafaţă fără riscul de a deteriora ecranul sau sticla originală.
În cazul în care aveţi o husă pentru telefon, şi aceasta trebuie dezinfectată într-o manieră similară, cu şerveţele umede pe bază de alcool. Dacă husa sau dispozitivul folosesc în construcţia lor piele sau material textil, nu este recomandată utilizarea alcool-ului pentru curăţare, întrucât aceste materiale vor fi deteriorate permanent.
Există de asemenea şi dispozitive dedicate pentru curăţarea telefoanelor, care folosesc raze ultraviolete pentru a înlătura 99,9% dintre bacteriile de pe suprafaţa exterioară. Aceste dispozitive sunt însă scumpe, cu preţuri de peste 100 de euro. Şi acestea ar putea fi o soluţie bună, dacă vă permiteţi o asemenea investiţie pentru un simplu produs de curăţare.