Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cine este în spatele DeepSeek, chatbot-ul chinezesc care a șocat lumea

29 ianuarie 2025
in Actualitate, IT & Tech

După ani de zile în care SUA s-au îngrijorat că ambițiile lor în materie de inteligență artificială ar putea fi depășite de Beijing, cea mai mare amenințare la adresa hegemoniei Silicon Valley nu a venit din partea uneia dintre cele patru mari companii de tehnologie din China, ci din partea unui startup puțin cunoscut până acum. În loc ca Baidu, Alibaba, Tencent sau Xiaomi să ocupe săptămâna aceasta primul loc în magazinul de aplicații iOS cu cel mai recent chatbot al său și să facă piețele să se clatine, DeepSeek – fondată în urmă cu mai puțin de doi ani – este creditată cu un „Sputnik moment” în cursa globală pentru dezvoltarea IA, notează The Guardian.

Supărarea a venit de la afirmația sa că a antrenat un model IA la egalitate cu ChatGPT al OpenAI cu mai puțin de 6 milioane de dolari. Pentru comparație, Microsoft, principalul partener al OpenAI, intenționează să investească aproximativ 80 de miliarde de dolari în infrastructura IA în acest an.

Mesajul Părintelui Chiril de la Muntele Athos pentru poporul român

28 noiembrie 2024

Vouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii

19 octombrie 2022

Sfântul Dumitru – tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci niciodată în ziua de 26 octombrie

25 octombrie 2022

Alternativa pentru DN1, de la vis la realitate! Investiție de peste 642 de milioane de lei

9 mai 2025

Cine este Liang Wenfeng, fondatorul DeepSeek
Așadar, cine se află în spatele DeepSeek și cum a reușit o performanță atât de impresionantă și de revoluționară pe piață într-un timp atât de scurt?

Fondat în mai 2023, startup-ul este proiectul pasional al lui Liang Wenfeng, un antreprenor din domeniul fondurilor speculative din provincia Guangdong din sudul Chinei. O parte din succesul său pare să provină din faptul că este conceput ca o organizație pur axată pe cercetare, nu ca o întreprindere comercială, orientată spre profit.

Într-un interviu acordat presei chineze anul trecut, după debutul unui model anterior de inteligență artificială care a făcut vâlvă în cercurile din industrie, Liang a declarat: „Principiul nostru nu este să pierdem bani, nici să facem profituri uriașe… punctul nostru de plecare nu este să profităm de oportunitatea de a face o avere, ci să fim în fruntea tehnologiei și să promovăm dezvoltarea întregului ecosistem”.

Focusul de cercetare al DeepSeek este finanțat de fondul speculativ al lui Liang, High-Flyer Capital, pe care l-a înființat în 2015. După ce a studiat ingineria informaticii electronice la Universitatea Zhejiang, Liang a renunțat la posturile de programator la marile companii de software pentru a se concentra asupra obsesiei sale pentru inteligența artificială. Cu High-Flyer Capital, Liang a folosit inteligența artificială pentru a detecta modele în prețurile acțiunilor – generând astfel o mulțime de bani. În 2021, activele sale în administrare ar fi depășit 100 de miliarde de yuani (11 miliarde de lire sterline).

În același an, au început să se răspândească zvonuri conform cărora Liang a acumulat o colecție mare de unități de procesare grafică (GPU) Nvidia. Până în 2021, el ar fi cumpărat 10 000 de cipuri, aparent pentru hobby-ul său personal. Doar câteva mari firme chineze de tehnologie au rezerve similare de semiconductori Nvidia. „Mulți oameni ar crede că există o logică de afaceri necunoscută în spatele acestui lucru, dar, de fapt, este determinat în principal de curiozitate”, a declarat Liang în 2023.

Curiozitatea a venit la momentul potrivit. În 2022, Joe Biden a anunțat controale radicale ale exporturilor de semiconductori destinate Chinei, cu scopul de a împiedica accesul țării la echipamentele necesare pentru dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale. Cipul puternic H100 al Nvidia a fost interzis. Compania a dezvoltat cipuri H800 mai puțin puternice pentru piața chineză – pe care DeepSeek și-a antrenat modelul – deși și acestea au fost interzise în 2023.

„Cea mai mare provocare a noastră nu au fost niciodată banii, ci embargoul asupra cipurilor high-end”, a declarat Liang.

Se pare că acesta este implicat personal în cercetarea DeepSeek și a vorbit despre faptul că preferă să angajeze talente locale pentru campusul companiei din Hangzhou, orașul din estul Chinei în care își are sediul și Alibaba, mai degrabă decât lucrători care au studiat în SUA sau în străinătate.

Acest lucru face ca succesul DeepSeek să fie cu atât mai izbitor. În mod tradițional, SUA a fost în fruntea cursei cu China în domeniul inteligenței artificiale, dominând cele mai avansate echipamente de fabricare a cipurilor și producând talente de top din universitățile sale.

Lansarea puternicului model DeepSeek sugerează că oamenii de știință chinezi – așa cum se prevăzuse – au găsit o cale de a ocoli restricțiile impuse de SUA pentru a-i împiedica să recupereze teren.

Acest lucru poate determina înăsprirea în continuare a controalelor americane sau poate submina ideea că acestea pot funcționa eficient. Dincolo de DeepSeek, multe întreprinderi chineze de inteligență artificială se luptă să se dezvolte fără acces la GPU-uri avansate.

Analistul chinez Bill Bishop a declarat într-un buletin informativ: „Oricare ar fi decizia administrației Trump cu privire la controlul exporturilor, aceasta va provoca probabil o divizare și mai mare cu privire la IA între SUA și prietenii săi apropiați și restul lumii, în special sudul global.”

Unii analiști și investitori și-au exprimat scepticismul cu privire la afirmațiile devastatoare pentru piață ale DeepSeek.

„Laboratoarele chineze au mai multe H100 decât cred oamenii”, a declarat Alexandr Wang, un antreprenor american în domeniul inteligenței artificiale, într-un interviu acordat CNBC. Wang a declarat că el crede că DeepSeek are un stoc de cipuri avansate pe care nu le-a dezvăluit public din cauza sancțiunilor SUA. DeepSeek a fost contactată pentru comentarii.

Karen Hao, un jurnalist specializat în inteligență artificială, a declarat pe X că succesul DeepSeek a venit de la dimensiunea sa mică. „A inovat din cauza constrângerilor sale, nu în ciuda lor”.

Compania este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că plătește bine pentru talentele de top, furând dezvoltatorii cu oferte de muncă de la companii mai mari, cum ar fi Nvidia. Listele de locuri de muncă pentru dezvoltatori la DeepSeek de pe site-ul chinezesc de recrutare Zhipin anunță salarii de până la 60 000 de yuani pe lună (aproximativ 6 600 de lire sterline). Salariul mediu la Tencent și la alte firme mari de tehnologie este de aproximativ 35.000 de yuani pe lună.

În ceea ce îl privește pe Liang însuși, acesta nu este în centrul atenției. Un prieten de școală intervievat în presa chineză a declarat: „Acum câteva zile, i-am trimis un mesaj pentru a-l felicita. Mi-a spus că se va întoarce în [orașul său natal] pentru Anul Nou Lunar, dar că se va ascunde.”

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Importul de gaz natural lichefiat din Rusia nu va fi interzis. Comisia Europeană a respins cererea României și a altor 9 țări din UE

Părintele Calistrat: „Rugăciunea de Aur este fix la miezul nopţii!” Rosteşte-o acum şi ai să vezi ce putere are:

18

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Alimentul care te ține departe de țânțari chiar și când ai geamurile deschise. Trucul care te scapă de cheltuieli

08

Cum alegi cele mai bune plase de mini fotbal

02

Moșii de vara 2025: Ce trebuie să dăm de pomană pe 7 iunie

03

Horoscop JOI, 23 mai 2024. Decizie importantă în afaceri şi o moştenire neaşteptată

23

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Guvernul taie din veniturile românilor. Până la 700 de lei mai puțin pe lună: O diminuare semnificativă…

27

Când istoria, mitologia și thrillerul se împletesc – „Cubul lui Metatron” de Igor Bergler

26

Ce sumă va achita un român pentru 100 kWh de energie, de la 1 iulie 2025

30
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici