De la data de 1 ianuarie 2023, după ce au făcut scrisoare către CCR, primarii beneficiază de salarii mărite. Cele mai mari sume încasate sunt cele din mediul urban, dar nici în mediul rural situația nu stă deloc rău.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, primea, în 2022, 12.168 de lei net, iar după majorare încasează 13.455 de lei net. Salariul său a crescut cu 1.280 de lei. La bugetul Capitalei, dar și la conducerea sa, mai sunt alți 6 primari, câte unul pentru fiecare sector. Munca lor era remunerată cu 11.115 lei, iar din ianuarie, cu încă 1.170 de lei. Astfel, au ajuns la salarii de 12.285 de lei.
Nu doar în București primarii încasează foarte mulți bani, ci și în alte municipii mari. Înainte, edilii aveau 9.126 de lei salariu, dar din 2023, primesc încă 965 de lei, ajungând la 10.091 de lei pe lună. Și la conducerea orașelor mari se câștigă destul de bine. 7.312 de lei net, iar după majorare 8.073 de lei net, salariul crescând cu 761 de lei. Un primar de comună, de asemenea, obține o sumă frumușică, respectiv 6.727 de lei, după majorarea cu 585 de lei.
„Pe durata mandatului, primarii şi viceprimarii au dreptul la o indemnizaţie lunară, stabilită potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Primarii şi viceprimarii au dreptul la decontarea, în condiţiile legii, a cheltuielilor legate de exercitarea mandatului, respectiv plata cheltuielilor de transport, cazare, indemnizaţia de delegare sau deplasare, după caz, precum şi a altor cheltuieli prevăzute de lege, altele decât indemnizaţia prevăzută la alin. (1)”, extras din OUG NR 57/2019 privind codul administrativ.
Ce atribuții are un primar
Iată atribuțiile primarului, prevăzute în OUG 57/2019, la articolul 156:
(1) În exercitarea atribuţiilor de autoritate tutelară şi de ofiţer de stare civilă, a sarcinilor ce îi revin din actele normative privitoare la recensământ, la organizarea şi desfăşurarea alegerilor, la luarea măsurilor de protecţie civilă, precum şi a altor atribuţii stabilite prin lege, primarul acţionează şi ca reprezentant al statului în comuna, în oraşul sau în municipiul în care a fost ales.
(2) În această calitate, primarul poate solicita prefectului, în condiţiile legii, sprijinul conducătorilor serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale, dacă sarcinile ce îi revin nu pot fi rezolvate prin aparatul de specialitate.
Dintre atribuțiile sale, primarul poate renunța la unele, delegându-le, așa cum este stipulat chiar în articolul 157 din aceeași lege:
„Primarul poate delega, prin dispoziţie, atribuţiile ce îi sunt conferite de lege şi alte acte normative viceprimarului, secretarului general al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, administratorului public, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de competenţele ce le revin în domeniile respective”.