Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a comentat, luni, posibilitatea ca România să înregistreze, anul acesta, un deficit bugetar mai mare de 8% din Produsul Intern Brut.
El a susținut că există surse de venit în legătură cu care nu poate garanta că se vor încasa în întregime la buget.
”Există acest risc pe care îl avem din perspectiva veniturilor pe care le-am cuprins în buget pe componenta de digitalizare și amnistie fiscală. Nu cred că putem garanta sută la sută că aceste venituri, în întregime, se vor încasa la buget”, a spus Boloș.
Ținta guvernului la finele anului curent este un deficit de 6,9% din PIB. Boloș a explicat că această țintă va fi afectată dacă riscurile de nerealizare a veniturilor se vor materializa, în întregime sau parțial.
”Noi, împreună cu ANAF, depunem toate diligențele pentru ca toate veniturile, așa cum au fost planificate şi aprobate în Guvern, să fie şi realizate. Nu s-a întâmplat niciodată, în istoria bugetului României, să nu existe o doză de risc în implementarea veniturilor”, a adăugat ministrul.
El a mai afirmat că “nu se pune problema” ca, în scenariul creșterii deficitului, România să fie amendată de Comisia Europeană sau ca țării noastre să-i fie tăiate fondurile europene.
”Se pune problema cu ce țintă de deficit bugetar pornim la drum pentru ajustarea fiscal-bugetară. Este extrem de important ca acest punct de pornire pentru 2025 şi, ulterior, până în 2031, să ne permită ajustarea în cei 7 ani de ajustare a deficitului și, în plus, să menținem nivelul datoriei publice sub 60% din PIB.
Sunt două condiționalități extrem de importante, şi anume 7 ani pentru a ajunge în ținta de deficit bugetar de 3% și a doua, pe tot acest parcurs să avem limita datoriei publice sub 60% din PIB”, a explicat Marcel Boloș.