Alertă de fenomene meteo extreme în România. Furtuni și caniculă în weekend – 4 coduri de la ANM

Alertă de fenomene meteo extreme în România. Furtuni și caniculă în weekend – 4 coduri de la ANM

România va fi împărțită în următoarele trei zile între caniculă și instabilitate atmosferică accentuată, după ce Administrația Națională de Meteorologie a emis nu mai puțin de 4 coduri galbene în cursul dimineții de joi, 30 iulie.

În cursul zilei de joi (30 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei, precum și în centrul și sudul Moldovei, va fi caniculă, temperaturile maxime vor depăși frecvent 35 de grade, iar pe arii restrânse se vor situa peste 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de joi spre vineri (30/31 iulie) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade.

Potrivit primului mesaj emis de ANM joi dimineața, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului, iar în zonele de câmpie și de podiș, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Interval de valabilitate: 30 iulie, ora 12:00 – 31 iulie, ora 02:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat la munte, în nordul, nord-estul și local în centrul țării vor fi intervale cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 30…50 l/mp.

Interval de valabilitate: vineri (31 iulie). Fenomene vizate: caniculă, disconfort termic accentuat. În cursul zilei de vineri (31 iulie), în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35…37 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă (31 iulie/01 august) va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade. Disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.