Amenajarea unui skatepark reprezintă o adevărată provocare pentru cei care își doresc propriul spațiu în care să se poată da cu rolele, trotineta sau BMX-ul, alături de alți pasionați ai acestor sporturi extreme.
La nivel UE, derularea unui astfel de proiect este reglementată de normele europene EN14974/2006+A1/2010, iar efortul depus pentru amenajarea acestui spațiu implică integrarea unor structuri prefabricate (diferite rampe și balustrade), conform unui plan de amenajare pus la punct alături de un partener cu experiență în astfel de lucrări.
În cadrul aceluiași plan de lucru pot fi integrate etape ce presupun instalarea unor sisteme de iluminat sau monitorizare audio-video performante, a unor zone de relaxare, precum și a unor zone cu grupuri sanitare, dedicate celor care utilizează perimetrul unui skatepark.
Iată cele mai importante aspecte, privind amenajarea unui astfel de loc:
Identificarea unor specialiști pe acest segment de amenajări
Colaborarea reprezintă cheia succesului unui astfel de proiect, de aceea, este esențial să identifici în piață un partener cu experiență pe zona de amenajări skatepark-uri, util în:
- pregătirea documentației pentru eliberarea autorizațiilor impuse de autorități
- proiectarea efectiva a spațiului, în funcție de criterii precum bugetul sau nevoile
- achiziționarea materialelor și a elementelor prefabricate necesare în proiect
- stabilirea unor zone adaptate mai multor niveluri de experiență ale riderilor
- realizarea de amenajări suplimentare, concentrate pe siguranță și confort etc
Totodată, un partener cu experiență poate oferi consultanță pentru a te bucura de cel mai bun raport calitate:preț a elementelor specifice achiziționate, oferind, totodată, acces la simulări grafice (2D sau 3D), astfel încât să poți avea o imagine mult mai clară asupra modului în care perimetrul desemnat va arăta, în etapa finală a proiectului.
Echipa desemnată pentru ridicarea unui spațiu dedicat sporturilor extreme urbane poate fi compusa din: arhitecți specializați pe skatepark-uri, peisagiști, ingineri, dar și din rideri colaboratori, ce pot testa în timp real calitatea prefabricatelor integrate.
Amenajarea efectivă a zonei cu elemente de skatepark
Un astfel de loc poate fi amenajat chiar și într-un spațiu de doar câțiva metri pătrați, acoperit sau outdoor, cu elemente raportate la nevoile utilizatorilor, sau la nivelul de experiență al acestora. La polul opus, această zonă se poate întinde pe câteva sute de metri pătrați, fiind structurată pe zone de dificultate variate și completate de zone pentru relaxare sau cu grupuri sanitare.
Aceste criterii (suprafața disponibilă, bugetul avut la dispoziție, experiența) îți permit să alegi materialele potrivite și elementele pentru trick-uri adaptate obiectivelor avute în plan:
Materiale cu care poate fi amenajată suprafața respectivă:
- betoane prefabricate / geotextil;
- triplu strat cu structură metalică;
- dublu strat cu structură din lemn;
- elemente din beton armat etc
Structuri modulare prefabricate ce pot fi integrate în spațiul skatepark-ului:
- rampe si piste de tip Pumptrack
- rampe de tip Half Pipe / Quarter Pipe
- rampe de tip Corner Pyramid
- bare de tip Grind Rail;
- China Bench din beton;
- zona de tip Pool etc
Distanța dintre elemente amplasate în skatepark trebuie să le permita utilizatorilor un cadru sigur pentru a realiza, sau pentru a învăța, anumite trick-uri. De asemenea, se recomandă ca zona dedicată începătorilor să fie într-un perimetru separat fata de cea pentru profesioniști.
În cazul în care acest spațiu pentru sporturi extreme este dedicat competițiilor de profil sau antrenamentelor riderilor profesioniști, este indicat să se țină cont de climă în amenajarea sa. Dacă în regiunea respectivă există o probabilitate ridicată de ninsori, furtuni cu descărcări electrice sau rafale puternice de vânt, se poate lua în calcul acoperirea skatepark-ului.
Amenajarea altor zone din perimetrul respectiv
După amenajarea zonei propriu-zise pentru practicarea sporturilor extreme în skatepark, se vor amenaja într-o ultimă etapă a proiectului spațiile verzi, zonele pentru relaxare, sistemul de împrejmuire a perimetrului, precum și instalațiile de nocturnă / monitorizare audio-video.
Spațiul verde poate fi acoperit din gazon (natural sau artificial), arbori sau arbuști, în timp ce soluția utilizată pentru împrejmuirea zonei poate fi reprezentată de gardul din plasă de sârmă, gard viu sau panouri din beton prefabricat. În zonele verzi, poate fi instalat și un sistem de irigații pe bază de sprinklere deschise, conectat la rețeaua publică de apă.
Dacă se va opta pentru montarea unei instalații de nocturnă, se recomandă utilizarea unor corpuri de iluminat pe bază de LED-uri, pentru un consum al energiei electrice mai redus cu 40-50% față de alte surse de lumină. Alte elemente de amenajare ale acestui spațiu: bănci de odihna, recipiente pentru depozitarea gunoiului, surse de apă potabile etc
Un astfel de proiect se realizeaza în colaborare cu parteneri ce au experiență în astfel de lucrări, ce îți oferi sprijinul necesar pentru optimizarea costurilor, dar asigurând o calitate a elementelor din perimetrul skatepark-ului raportată la cele mai înalte standarde.
Așadar, identifică în piață cele mai bune soluții pentru o colaborare eficientă și începe cu dreptul acest proiect, pentru a genera rezultate raportate la așteptările celor care se vor bucura de zona respectivă.