Mii de români și-au cumpărat vechime în muncă. Cei care nu au lucrat suficient timp ca să poată primi pensie au profitay de legea dată în timpul Guvernului Cioloş în octombrie anul trecut, care le-a permis să plătescă retroactiv asigurările sociale pentru anii în care nu au muncit.
Marioara Ştefănescu are 62 de ani şi este unul dintre miile de români care în ultimele cinci luni şi-au cumpărat vechime. A lucrat timp de aproape 10 ani la o croitorie, dar cum nu a ajuns la pragul de 15 ani pentru a primi pensie, a fost nevoită să îşi recupereze anii.
„Trebuia să ies din 2015, dar tot am umblat după anii de muncă. Am 10 şi câteva luni de muncă. S-au desfiinţat intreprinderile, m-au tot trimis. Pentru doi ani şi jumătate mi-a pus o sumă aici de 8.066 (de lei, n.r.), spune Marioara Ştefănescu.
Prin urmare, cei care mai au nevoie de vechime în muncă și-au putut cumpăra cel mult cinci ani, dar aceștia trebuie să se regăsească în perioada 2001-2015. Pentru cei cinci ani un român trebuie să plătească în medie 15 mii de lei, adică în jur de 260 de lei pe lună.
Prevederi similare sunt şi în actuala legislație, care dă posibilitatea cumpărării de ani de vechime până la sfârșitul acestui an. La nivel naţional, de la finalul lunii octombrie 2016 până la mijlocul lunii martie au fost încheiate peste 10.500 de contracte de asigurare socială. Cei mai dornici să îşi recupereze anii pierduţi au fost bucureştenii.
Asta înseamnă peste 6.000 de ani vechime cumpăraţi doar de locuitorii din Capitală.
„A fost introdusă această lege pentru acele persoane care, din păcate, nu au putut să realizeze cel puţin stagiul minim de cotizare. Un alt grup de persoane vizat de lege sunt acelea care lucrează în străinătate, fără forme legale, astfel că nu sunt asiguraţi”, spune Angelica Mihail, purtător de cuvânt al Casei Naţionale de Pensii.
sursa: digi24.ro