Noua tulpină de coronavirus care face ravagii în India a fost confirmată în România. Informația de ultima oră pune pe jar autoritățile medicale de la noi.
Ministerul Sănătății a anunțat, joi dimineață, că tulpina indiană a coronavirusului a fost confirmată în România la un muncitor indian din colonia Bod din județul Brașov. Potrivit INSP, varianta identificată diferă de cea care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India.
Varianta B.1.617 sau varianta indiană a virusului Sars-CoV-2, suspectată că ar fi scufundat India într-o criză sanitară majoră, a fost detectată în “cel puţin 17 ţări”, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” investighează un focar de SARS-CoV-2 în rândul unor lucrători în construcții din Colonia Bod, jud. Brașov.
Este vorba despre opt persoane sosite din India. Cinci persoane au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2, iar alte trei persoane sunt testate negativ.
„INSP a fost informat în această dimineață asupra faptului că un laborator de analize din orașul Sf.
Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. La data recoltării, 26.04.2021, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Conform INSP, varianta menționată diferă de cea identificată inițial de PHE England care ar fi generat situația epidemiologică actuală din India ”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.
Cofondatorul BioNTech, Ugur Sahin, a declarat într-un interviu acordat miercuri că vaccinul pe care compania sa l-a dezvoltat împreună cu Pfizer ar putea fi eficient împotriva variantei indiene a coronavirusului.
“Încă testăm varianta indiană, dar varianta indiană are mutații pentru care am testat deja și pentru care vaccinul nostru funcționează, așa că sunt încrezător”, a spus Ugur Sahin.
În ultimele zile, varianta indiană (B.1.617) a noului coronavirus a fost semnalată în mai multe ţări europene, cum ar fi: Belgia, Elveţia, Grecia, Italia.
Modelarea preliminară a OMS bazată pe secvenţele descărcate în GISAID indică faptul că “B.1.617
are o rată de creştere mai mare decât alte variante care circulă în India, sugerând o contagiozitate mai mare”.
Oficialii OMS au clasificat recent această variantă a coronavirusului ca “variantă de interes”, şi nu ca “variantă preocupantă”. Totodată, acest ultim nume ar putea indica faptul că varianta este mai periculoasă (o contagiozitate mai mare, mai letală şi capabilă să scape imunizărilor vaccinale.