Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali.
Una dintre cele mai importante modificări propuse de ANRE este următoarea: în cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului.
Indexul autocitit se ia în considerare la stabilirea consumului de energie electrică în procesul de schimbare a furnizorului, precizează ANRE. În cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, operatorul de rețea are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare şi data schimbării efective a furnizorului.
Proiectul de modificare a Ordinului ANRE din ianuarie 2021, precum și Nota de fundamentare a noului proiect pot fi văzute pe site-ul ANRE la secțiunea Legislație (în partea dreaptă a paginii, la Documente recente).
Având în vedere procesul de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 în scopul clarificării anumitor aspecte referitoare la procesul de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice de către clienții casnici, ANRE a considerat necesară clarificarea documentelor care stau la baza încheierii contractului de furnizare a energiei electrice.
S-a detaliat ce trebuie să conţină oferta-tip, respectiv preţul energiei electrice furnizate defalcat pe componente, respectiv preţul energiei electrice care include tariful de transport componenta de injecţie în reţea (Tg), tarifele reglementate pentru servicii, respectiv tariful de transport componenta de extragere din reţea, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru serviciul de distribuţie, taxe şi contribuţii stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare;
S-a precizat clar că în cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului; furnizorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite OR indexul autocitit de clientul final, odată cu comunicarea la OR a datelor referitoare la contractul de furnizare.
Indexul autocitit se ia în considerare de către OR la stabilirea consumului de energie electrică în procesul de schimbare a furnizorului. În cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, OR are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului.
Ce conține oferta-tip:
- datele de identificare ale furnizorului ofertant;
- perioada de valabilitate a ofertei-tip;
- data-limită de încheiere a contractului de furnizare;
- perioada de aplicare a ofertei – tip, ce reprezintă perioada în care se aplică preţul din oferta-tip şi condiţiile asociate;
- tipul de client final care poate opta pentru oferta-tip respectivă;
- perioada de facturare;
- preţul energiei electrice furnizate defalcat pe componente, respectiv preţul energiei electrice care include tariful
pentru serviciul de transport componenta de injecţie în reţea TG, tariful pentru serviciul de transport componenta de extragere din reţea TL, tariful pentru serviciul de sistem, tariful pentru serviciul de distribuţie, taxe şi contribuţii stabilite prin dispoziţiile legale în vigoare; - descrierea serviciilor oferite; în cazul în care este oferit un „pachet de servicii“, prin includerea în acesta, pe lângă furnizarea energiei electrice, şi a altor servicii, se vor prezenta condiţiile în care se oferă acestea, iar pentru fiecare serviciu se vor specifica informaţiile corespunzătoare categoriei de servicii din care face parte;
termenele, modalităţile şi condiţiile de plată a facturii; - opţiunile privind modul de transmitere a facturii, printre care şi transmiterea pe cale electronică;
- durata contractului, condiţiile de reînnoire/prelungire şi de încetare a prestării serviciilor şi a contractului, cu precizarea termenelor şi a condiţiilor de denunţare unilaterală a acestuia;
- modalitatea de acceptare a ofertei-tip;
- documentele necesare pentru încheierea contractului;
- principalele condiţii contractuale inclusiv eventuale comisioane de încetare a contractului de furnizare
Potrivit ANRE, s-a considerat necesar abrogarea Ordinului preşedintelui ANRE nr. 130/2015 privind aprobarea Procedurii privind alimentarea cu energie electrică a locurilor de consum aparţinând furnizorilor, producătorilor sau operatorilor de reţea, altele decât consumul propriu tehnologic al reţelelor electrice.
În plus, a fost necesară includerea în Regulamentul de furnizare a energiei electrice doar a unor prevederi care să stabilească în principal modul de alimentare cu energie electrică a locurilor de consum aparţinând furnizorilor, producătorilor sau operatorilor de reţea, altele decât consumul propriu tehnologic al reţelelor electrice.
Potrivit ordinului ANRE nr. 5/2021, publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie, clienţii casnici care nu au schimbat contractul vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.
“Astfel, clienţii vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puţin până la data de 30 iunie 2021, clienţii casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, şi vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 şi preţul din oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică”, a arătat ANRE într-un comunicat din ianuarie 2021.
Schimbarea furnizorului de energie electrică este un proces simplu, gratuit și nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de energie electrică pe care îl alegeţi și de asemenea nu modifică relația cu operatorul de rețea.
„Este important să ştiţi că, dacă nu veţi încheia un contract de furnizare a energiei electrice in regim concurential cu un furnizor de energie electrică licentiat de ANRE si ales de dumneavoastră, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat, de către societatea noastră, în baza contractului de furnizare a energiei electrice în vigoare”, se arată în ordinul ANRE din luna ianuarie.
În acest moment, în România sunt patru mari operatori pe piața energiei electrice: Electrica Furnizare (Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord), Enel Distribuție (Banat, Muntenia și Dobrogea), CEZ și E-On.
O altă prevedere importantă în ordinul ANRE: introducerea obligației pentru furnizorii de ultimă instanță să transmită clienților din portofoliu în perioada mai-iunie oferta de serviciu universal aplicabilă cu data de 01.07.2021 cu valabilitate de 12 luni.