În acest an, se vor acorda șase tranșe egale de ajutor pentru alimente și mese calde, o dată la două luni, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sunt ajutoare pentru românii considerați vulnerabili din punct de vedere financiar, furnizate prin programul „Sprijin pentru România”. Fiecare tranșă are valoarea de 250 de lei. Când vor intra banii pe card în această lună?
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a stabilit un calendar pentru acordarea voucherelor sociale, iar potrivit acestuia, în 2023, o dată la două luni, se vor da 250 de lei în șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde. Până în prezent, cardurile sociale au fost încărcate cu trei tranșe. Până la sfârșitul acestui an, beneficiarii urmează să primească alte trei tranșe, a câte 250 de lei. Cea de-a treia tranșă a fost virată în luna iunie, iar asta înseamnă că cea de-a patra tranșă va fi virată la jumătatea lunii august 2023.
„Bugetul măsurii temporare Sprijin pentru România, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se arată în hotărârea luată de autoritățile statului.
Ce categorii de români primesc vouchere sociale
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023
– familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social
– persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare