Industria a dispărut complet, iar locurile de muncă sunt tot mai puține. În vreme ce salariile au crescut cu viteza melcului, prețurile pur și simplu au explodat. Așa se face că tot mai mulți romani fac sacrificii să supraviețuiască de la o lună la alta.
„Ne îmbrăcăm de la SH, dar de mâncat?”
În mijlocul zilei, centrul orașului Brăila se animă la fel ca în vremurile bune când combinatul chimic de aici susținea mii de familii, când industria navală mergea ca pe roate, iar fabricile de confecții produceau pe bandă rulantă. Acum însă, oamenii se opresc și se uită lung în vitrinele magazinelor în care nu-și mai permit să intre.
„Dacă ne mai putem permite să ne îmbrăcăm de la SH, de mâncat… Vă întreb: putem mânca de la SH?”
„- Cu ce pensie vă descurcați?
– 800. Am lucrat în comerț și întotdeauna comerțul a fost plătit mult mai prost. E greu, dar mergem înainte.
Unde să ne văităm și cui?”
Brăila, polul sărăciei
O simplă plimbare pe străzile din centru ne demonstrează că nici comerțul nu mai e demult înfloritor după ce prioritățile oamenilor s-au schimbat.Comercianții s-au văzut nevoiți să țină pasul cu veniturile clienților așa se face că orașul a fost împânzit de magazine cu produse ieftine și second-hand-uri.
Din lipsă de clienți proprietarii magazinelor de pe fosta alee Regală, așa cum o numeau brăilenii, în trecut, au preferat să pună lacătul pe ușă. și nu vorbim de un caz singular. Doar pe acest colț de stradă vedem unul, două, trei buticuri care s-au închis de curând.
„- Cât ați plătit?
– Vreo 25 de lei, ideea este că din alt magazin aceste haine le-aș fi luat cu un preț mult mai sus și chiar nu-mi permit. Cu siguranță nu sunt singura…”
„- Este foarte greu de trăit în Brăila. Industrie nu mai e, din păcate, fiecare se descurcă cum poate.
– Aveți copii?
– Un băiat.
– Lucrează în Brăila?
– Nu, din fericire a plecat. A făcut facultatea în Brașov și lucrează acolo, în domeniul IT. Are un salariu decent. Dacă rămânea în Brăila nu știu ce șanse ar fi avut.”
Alin este unul dintre tinerii orașului: de doi ani de zile, mătură scări de bloc. La final de lună primește 500 de lei.
„- Sunt niște salarii de mizerie. Nu ai ce să faci în orașul ăsta. Cel mai sărac.
– Când v-a fost majorat salariul ultima dată?
– Niciodată. Mai ales că trebuie să vină factura la curent… Cui să i-o dai? La lumânare.
– Pe mâncare cât plătiți?
– Uitați, pentru mâncarea pe care o am aici am plătit 25 de lei. Din 50 de lei nu iei nimic. Am luat o porție de cartofi, un copănel.”
Plecatul peste hotare, singura soluție
Pentru că nu și-au găsit de muncă, alții au plecat peste hotare. Este și cazul acestei femei, care de 17 ani are grijă de bătrânii din Italia.
„Dacă aș însuma lacrimile pe care le-am vărsat tot timpul acesta să-mi fac o casă și să-mi țin băiatul la facultate aș inunda Brăila. Italia mi-a oferit șansa să-mi fac o casă și să-mi văd copilul cu studiile terminate. Ceea ce n-aș fi putut să fac în Brăila sub nicio formă.”
Fenomenul se propagă de la o generație la alta.
„Nu mai e copil, are 33 de ani. În momentul de față locuiește la Londra de 5 ani. Până la urmă și el și-a găsit un trai mai bun tot departe de România. Îmi pare rău s-o spun, dar asta e.”
Deși salariile brăilenilor au crescut cu 11 procente în ultimii doi ani, un studiu recent ne arată că în orașul de la Dunăre se câștigă printre cele mai mici salarii din țară. Între 2019 și 2021 venitul mediu net al unui brăilean era de 2.819 lei, față de 4.612 lei, cât câștiga, în medie, un angajat în București, de exemplu.