Un aliment banal poate ucide coronavirusul. Descoperire bombă a medicilor spanioli și italieni

Un aliment banal poate ucide coronavirusul. Descoperire bombă a medicilor spanioli și italieni

Un studiu recent a demonstrat că substanța denumită quercitina are capacitatea de a ucide coronavirusul. Ceapa roșie și caperele conțin quercitină din abundență.

Quercitina – un compus de origine naturală – funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2. De fapt, substanța prezintă o acțiune destabilizatoare asupra 3CLpro, una dintre proteinele cheie pentru multiplicarea agentului patogen.

Noul studiu demonstrează că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

Noua lucrare – realizată de Bruno Rizzuti de la CNR-Nanotec cu un grup de cercetători din Zaragoza și din Madrid – demonstrează că quercitina, prin blocarea activității enzimatice a 3CLpro, este „letală” pentru Sars-CoV-2.

„Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția. Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale avute la dispoziție împotriva coronavirusului, însă niciunul nu este aprobat ca medicament”, afirmă Rizzuti, autorul părții computerizate a studiului.

Quercitina, prezentă în ceapă, ridichi și capere
Quercitina are o serie de proprietăți originale și interesante din punct de vedere farmacologic, explică cercetătorii de la CNR: „Este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice și anti-proliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este foarte bine tolerată de om”.

Este cunoscut faptul că ceapa este bogată în fitoncide, substanțe volatile produse și eliminate de unele plante (ceapă, usturoi, hrean etc.), cu acțiune bactericidă și fungicidă, folosite în combaterea unor agenți patogeni.