Cu totii am auzit macar o data despre hernie, iar in acest articol vom explora doua tipuri importante de hernii: hernia hiatala si cea inghinala. Acestea sunt doua categorii comune de hernii si pot afecta orice persoana, indiferent de sex sau varsta, prezinta simptome diferite si pot fi tratate in mai multe moduri, in functie de gravitatea situatiei.
Este important sa stii ca diagnosticul exact poate fi oferit exclusiv de catre medicul specialist, astfel ca, in cazul in care te regasesti in randurile ce urmeaza, te invitam sa faci o programare pentru a discuta cu un profesionist in domeniu.
Cuprins:
- Hernia hiatala
1.1 Ce este hernia hiatala?
1.2 Tipuri
1.3 Simptome
1.4 Cauze
1.5 Diagnostic
1.6 Tratament
2. Hernie inghinala
2.1 Ce este hernia inghinala?
2.2 Tipuri
2.3 Simptome
2.4 Cauze
2.5 Diagnostic
2.6 Tratament
1.1 Ce este hernia hiatala?
Hernia hiatala mai poarta numele si de “hernie gastrica transhiatala” si reprezinta o afectiune abdominala importanta care poate sa apara atat la adulti, cat si la copii, ce consta in largirea orificiului (histului) diafragmic care face legatura intre esofag si stomac, si trecerea in torace a partii superioare a stomacului.
1.2 Tipuri
Exista trei tipuri importante ale henrniei hiatale:
-
Hernia hiatala alunecoasa- Acest tip de hernie este cel mai comun. In acest caz, partea superioara a stomacului si uneori chiar si o mica parte a esofagului aluneca in sus prin hiatus in cavitatea toracica. Cu toate acestea, sfincterul esofagian inferior ramane intact, ceea ce previne in mod normal, refluxul acid in esofag.
-
Hernia hiatala paraesofagiana- Aceasta forma de hernie este mai rara, insa poate fi cu adevarat problematica. In acest caz, o parte a stomacului ramane in cavitatea toracica langa esofag, in timp ce sfincterul esofagian inferior se deplaseaza in jos. Acest lucru poate duce la complicatii, ce pot afecta tesuturile inconjuratoare sau chiar poate aduce cu sine obstructia alimentelor catre stomac.
-
Hernie hiatala mixta- o asociere intre primele doua tipuri.
1.3 Simptome
In multe dintre cazuri, hernia hiatala poate sa nu vina la pachet cu simptome clare sau grave pentru pacient, insa atunci cand acestea apar, sunt similare celor ale refluxului gastroesofagian.
Exista cateva simptome ale herniei hiatale ce pot aparea, iar acestea se refera la:
-
Arsuri stomacale sau reflux gastroesofagian: Acidul gastric si continutul stomacului pot inapoia in esofag, cauzand arsuri deranjante la stomac, disconfort si senzatie puternica de arsura in partea superioara a abdomenului sau chiar in piept.
-
Dureri toracice: Durerile toracice pot aparea, de asemenea, in cazul herniei hiatale. Totusi, acestea sunt intalnite mai rar in randul pacientilor diagnosticati.
-
Dificultati la inghitire: Pacientii pot resimti senzatia de blocare ori dificultati la inghitire.
-
Simptome respiratorii: Hernia hiatala poate exercita presiune asupra plamanilor si a cailor respiratorii, provocand tuse, respiratie greoaie sau alte simptome respiratorii.
1.4 Cauze
Cauzele exacte ale herniei hiatale nu sunt intotdeauna clare si valabile pentru toti pacientii diagnosticati, insa exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni, printre care si:
-
Varsta inaintata: Odata cu inaintarea in varsta, tesuturile si muschii corpului pot deveni mai slabi si mai putin elastici, ceea ce poate facilita dezvoltarea herniei hiatale.
-
Presiune abdominala crescuta: Presiunea crescuta in cavitatea abdominala, cauzata de factori precum obezitatea, sarcina, tusea cronica sau ridicarea obiectelor grele, poate forta stomacul sa alunece prin hiatus.
-
Factori alimentari: Consumul excesiv de alimente bogate in grasimi, prajite, picante sau acidulate poate creste presiunea in stomac si contribuie la slabirea sfincterului esofagian inferior, ceea ce poate favoriza aparitia herniei hiatale.
-
Fumatul: Fumatul poate afecta functionarea sfincterului esofagian inferior si poate creste riscul de aparitie a herniei hiatale.
-
Traumatisme: Traumatismele sau leziunile in zona diafragmei pot duce la slabirea muschilor si, in consecinta, la dezvoltarea herniei hiatale.
1.5 Diagnostic
Diagnosticul herniei hiatale este oferit de obicei de catre medicul specialist gastroenterolog sau chirurg cu competente in endoscopie digestiva si re realizeaza prin intermediul unor teste medicale specifice, precum endoscopia digestiva superioara, radiografia cu bariu, manometria esofagiana ori investigatii imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN).
1.6 Tratament
Tratamentul dedicat herniilor hiatale poate sa difere in funtie de tipul herniei, gravitatea problemei si a simptomelor pe care pacientul de prezinta. Schema de tratament poate face referire la:
-
Modificari ale stilului de viata: Evitarea alimentelor picante, a cafeinei, a alcoolului si a altor factori care favorizeaza refluxul acid.
-
Medicatie: Medicamentele specifice sau inhibitorii de pompa de protoni pot ajuta la reducerea productiei de acid gastric si la ameliorarea simptomelor de reflux.
Este important de mentionat ca afectiunile tiroidiene si chirugia endocrina sunt doua laturi complet distincte de subiectul nostru principal, insa unele simptome resimtite de pacientii ce au probleme cu glanda tiroida sau alte afectiuni endocrinesi cei cu hernie hiatala, se pot suprapune sau influenta intr-o oarecare masura, astfel ca, este indicat sa mentionezi medicului specialist si sa discuti deschis cu acesta despre alte afectiuni medicale pe care stii ca le ai.
2.Hernie inghinala
2.1 Ce este hernia inghinala?
Hernia inghinala apare atunci cand o portiune de intestin sau tesut gras patrunde in canalul inghinal, in urma unei rupturi musculare la nivelul acestuia, iar umflatura rezultata poate fi dureroasa, in anumite conditii specifice.
2.2 Tipuri
Hernia inghinala poate fi de patru feluri:
-
Hernia inghinala indirecta- Acest tip de hernie reprezinta cea mai comuna forma, in special in cazul barbatilor, si se formeaza cand o bucata de intestin sau tesut gras patrunde in canalul inghinal, care este o pasarela naturala prin care coboara testiculele in scrot la barbati sau in jurul ligamentului rotund al uterului, la femei. Aceasta forma este mai frecventa si de obicei este cauzata de o slabiciune congenitala sau dobandita, in peretele abdominal.
-
Hernia inghinala directa- Acest tip de hernie apare atunci cand o bucata de tesut sau intestin patrunde prin zona slaba a peretelui abdominal inferior, intr-o zona numita „trigonul inghinal”. Aceasta este adesea asociata cu muschii slabiti din aceasta zona, care pot fi rezultatul mai multor factori precum ridicarea obiectelor grele, tusea cronica sau obezitatea.
-
Hernia inghinala incarcata- Apare atunci cand tesutul herniat este blocat in pliul inghinal si nu poate fi impins in interior.
-
Hernia inghinala strangulata- Reprezinta o forma mai grava a herniei inghinale, care poate pune viata pacientului in pericol si necesita ingrijire medicala de urgenta. Aceasta apare atunci cand fluxul de sange este partial sau complet intrerupt la nivelul tesutului herniat.
2.3 Simptome
Ca in cazul oricarei alte afectiuni medicale, simptomele pot varia in functie de organismul fiecarui pacient si gravitatea problemei. Printre cele mai comune simptome regasim:
-
Umflatura sau bombarea in zona inghinala
-
Disconfort sau senzatie de presiune puternica in zona afectata
-
Durere sau senzatie de arsura in timpul activitatilor fizice, tusea sau stranutul
-
Senzatie de greutate in abdomen sau senzatie de plin
-
La barbati pot aparea dureri si umflaturi in jurul testiculelor, atunci cand intestinul proeminent coboara in scrot.
2.4 Cauze
De multe ori, herniile inghinale pot aparea fara cauze evidente, insa acestea se dezvolta atunci cand exista o slabiciune sau o zona de presiune crescuta in peretele abdominal. Exista mai multi factori care favorizeaza aparitia herniilor inghinale, dupa cum urmeaza:
-
Factori congenitali: Unele persoane se nasc cu o predispozitie ereditara la dezvoltarea herniilor inghinale din cauza unor slabiciuni in acea zona.
-
Factori de presiune: Exista o serie de activitati care favorizeaza aparitia herniei inghinale, precum: ridicarea obiectelor grele, tusea cronica, stranutul frecvent sau eforturile fizice intense.
-
Varsta inaintata: Pe masura ce imbatranim, tesuturile corpului, inclusiv muschii si tesuturile conjunctive, devin mai slabe, crescand astfel riscul dezvoltarii herniilor inghinale.
-
Sexul pacientului: Herniile inghinale sunt mai frecvente la barbati decat la femei, motivul fiind in stransa legatura cu anatomia corpului persoanelor de sex masculin.
-
Obezitatea: Aceasta poate creste riscul de dezvoltare a herniilor inghinale din cauza presiunii suplimentare exercitate asupra peretelui abdominal.
-
Tusea cronica: Persoanele cu afectiuni precum bronsita cronica sau boli pulmonare obstructive cronice, pot prezenta tuse cronica, ceea ce poate pune presiune suplimentara asupra peretelui abdominal si poate contribui la dezvoltarea herniilor inghinale.
2.5 Diagnostic
In cazul acestui tip de hernie, diagnosticul are mai multe etape, printre care:
-
Discutia cu pacientul- In aceasta etapa sunt expuse simptomele pacientului si disconfortul resimtit de acesta.
-
Examinarea fizica- Medicul va efectua o examinare atenta a zonei inghinale pentru a verifica prezenta unei umflaturi sau a unei bombari.
-
Testari suplimentare- Printre acestea avem investigatiile imagistice, cum ar fi ecografie abdominala, tomografie computerizata (CT) sau rezonanta magnetica (RMN).
2.6 Tratament
Daca hernia inghinala este dimensiuni reduse, aceasta poate fi doar urmarita de catre medicul specialist, fara a se recomanda o schema de tratament. In aceasta perioada este indicata evitarea activitatilor care cresc presiunea abdominala, precum ridicarea obiectelor grele sau eforturile fizice intense.
In cazul herniilor mari si deranjante, care prezinta un risc crescut de complicatii, interventia chirurgicala este cea mai sigura metoda de tratare. In cazul acesta, pacientul poate alege intre chirurgie deschisa si chirurgie laparoscopica, cea din urma prezentand o perioada de recuperare mult mai redusa si totodata mai usoara.
In concluzie, herniile hiatale si cele inghinale sunt afectiuni medicale importante, cu care se poate confrunta oricine. Cauzele acestora nu sunt intotdeauna exacte, astfel ca este indicat sa fii atent la simptome si sa nu amani vizita la medicul specialist, prea mult timp.
Diagnosticarea exacta se poate realiza doar de catre medicul specialist, iar in proces sunt utilizate examinari si testari specifice, pentru a putea obtine informatii cat mai exacte si sigure in legatura cu starea de sanatate a pacientului.
Schema de tratament poate sa difere, in ambele cazuri, si este direct infuentata de gravitatea situatiei medicale prin care pacientul trece, dar si de organismul acestuia si stilul de viata.
Sanatatea este prioritara, astfel ca vizita la medic este cruciala daca simptomele sau cauzele aparitiilor celor doua tipuri de hernii iti sunt familiare!