Primul cuvânt care a fost utilizat pentru termenul cafea provine de la cuvântul arab „Gahwe”, care înseamnă băutură vegetală, un termen care a fost atribuit băuturilor din plante. Originea sa datează din Etiopia antică, acum Republica Yemen. Legenda care a fost cea mai răspândită de-a lungul istoriei este despre un păstor pe nume Kaldi. Acesta a realizat că, caprele sale au sărit fără să se oprească, cu multă energie, după ce au mâncat boabele roșii ale unui anumit tufiș.
Kaldi, văzând ce se întâmplă, a luat fructele și ramurile tufișului și le-a dus la un preot căruia i-a împărtășit ceea ce s-a întâmplat. Preotul a gătit acele fructe și a obținut o băutură foarte amară, care nu i-a plăcut. Aruncând băutura și ingredientele (fructele) în foc, fructele au început să se prăjească și să elimine o aromă delicioasă. În acel moment, preotul s-a gândit să facă o băutură pe baza fructelor prăjite.
Aroma boabelor de cafea depinde de regiune
Prăjirea depinde de regiunea în care este făcută, de aceea nu toată cafeaua va avea aceeași aromă. În unele zone unde se cultivă boabele de cafea, este dificil să se distingă originea, iar în alte regiuni, cafeaua va avea o aromă mai originală. Atunci când prăjești intens boabele, cafea prăjită va avea mai puțină cafeină.
Provine dintr-un fruct bogat
Majoritatea oamenilor nu știu de unde provine cafeaua, unii cred că din boabe, dar în realitate ceea ce vedem este sămânța / osul fructului. Cafeaua se naște din boabe roșii strălucitoare, care apare în copaci numiți cireși de cafea. Aceștia ajung până la 9 metri înălțime.
Băutură antidepresivă
Una dintre cele mai bune curiozități ale cafelei este că este o băutură antidepresivă, deoarece consumul zilnic de cafea reduce șansele de a avea depresie cu 10%. Acest lucru se datorează faptului că, cofeina promovează eliberarea mai multor neurotransmițători, cum ar fi dopamina și serotonina. Acest lucru nu se întâmplă cu alte băuturi cofeinizate, cum ar fi băuturile răcoritoare.
Bogată în vitaminele B2 și B5
Această băutură este în mod natural bogată în vitaminele B2, B5 și potasiu. Datorită acestui fapt, cafeaua poate preveni probleme cum ar fi Alzheimer sau complicații hepatice.
Sărbătorirea Zilei Internaționale a cafelei
Organizația Mondială a cafelei a lansat pentru prima dată în 2015 Ziua Internațională a cafelei pe 1 octombrie. În această zi, consumul său este promovat și utilizarea sa ca băutură este celebrată.
Țările cu cea mai mare producție
Producția anuală braziliană pentru sezonul 2021-2022 este de aproximativ 54.6 milioane de pungi de cafea (60 kg pe sac). Columbia este țara cu producții axate pe cafele de înaltă calitate, poziționând-o ca primul producător cu această distincție.
Prima cafenea din lume
Prima cafenea din lume a fost deschisă în 1475 sub numele de Kiva Han în Constantinopol, acum mai bine cunoscut sub numele de Istanbul. O altă curiozitate a cafelei este că o mare parte din popularitatea sa se datorează musulmanilor, pentru că ei au fost cei care au dus-o la marile puteri ale comerțului la acea vreme, așa cum erau Persia, Egiptul, Turcia și Africa de Nord, popularizând consumul său.
Concurează cu o altă resursă bogată
Una dintre curiozitățile cafelei care vă va surprinde cel mai mult este că în cifrele comerțului internațional este poziționată ca a doua cea mai consumată marfă din lume, după petrol.
Țară cu cele mai multe cafenele
Italia este țara cu cele mai multe cafenele din lume: Există aproximativ 100,000 de cafenele distribuite pe teritoriul său.
Beneficii pentru sănătate
Unele studii au arătat că o ceașcă de cafea poate crește performanța metabolismului de la 3% la 11%. De asemenea, putem găsi o încărcătură importantă de antioxidanți esențiali pentru prevenirea anumitor boli și întârzierea procesului natural de îmbătrânire.
Daca iti doresti cafea boabe pentru espressor sau pentru ibric te invitam pe magazinul online www.espressocafe.ro. Aici vei gasi o gama diversificata, preturi mici, transport gratuit si poti sa comanzi comod direct din confortul casei tale.