Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

STS demontează teoria fraudării alegerilor: George Simion acuză fără probe – ‘Sistemele informatice au avut disponibilitate 100%’

21 mai 2025
in Actualitate

Reprezentanţii Sistemului de Telecomunicaţii Speciale (STS) resping, miercuri, orice acuzaţii cu privire la potenţiale nereguli în procesul de votare şi explică faptul că nu au existat momente de indisponibilitate a tabletelor care verifică procesul electoral, nici măcar acolo unde au fost scurte întreruperi ale furnizării curentului electric.

În plus, explică STS, votarea nu se face electronic, ci cu ştampila pe hârtie, voturile fiind numărate de către membrii secţiei de votare care consemnează, tot pe hârtie, rezultatul, iar datele sunt ulterior verificate de Biroul Electoral. De asemenea, STS precizează că introducerea manuală a unui CNP se poate face doar dacă actul de identitate este deteriorat, dar acest lucru este semnalat corespunzător n aplicaţie şi cazurile respective sunt ulterior reverificate, scrie news.ro.

Mesajul Părintelui Chiril de la Muntele Athos pentru poporul român

28 noiembrie 2024

Vouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii

19 octombrie 2022

Sfântul Dumitru – tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci niciodată în ziua de 26 octombrie

25 octombrie 2022

Alternativa pentru DN1, de la vis la realitate! Investiție de peste 642 de milioane de lei

9 mai 2025

”Biroul de presă al STS precizează că aplicaţiile şi sistemele informatice au fost dezvoltate conform specificaţiilor Autorităţii Electorale Permanente (AEP), verificate şi testate de către AEP, coordonatorul organizării alegerilor, şi au îndeplinit toate condiţiile legislative, tehnice şi operaţionale. Sistemele informatice au avut disponibilitate 100% pe întreaga durată de desfăşurare a procesului electoral şi pe timpul operaţiunilor la închiderea secţiilor”, a transmis, miercuri, STS, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că ”informaţiile apărute referitoare la indisponibilitatea sistemelor informatice pentru 30 de minute sunt incorecte”.

”În sistemul informatic sunt înregistraţi toţi românii care au votat în străinătate şi în ţară, în aceeaşi bază de date. Dacă un CNP este validat în două secţii de votare, indiferent dacă sunt în ţară sau în străinătate, se emite notificare de fraudă în timp real către Ministerul Afacerilor Interne. Acest mecanism este complet automat, imposibil de dezactivat local de către operatori sau alte persoane din secţie”, a mai transmis STS.

STS: Votul este pe hârtie, nu electronic. Blockchain-ul garantează imposibilitatea modificării datelor

Instituţia precizează că modalitatea de semnalare/notificare nu a fost modificată la acest proces electoral faţă de alegerile din anii 2020, 2021 şi 2024, respectă legislaţia şi implementarea este conformă cu cerinţele operaţionale furnizate de AEP pentru dezvoltarea aplicaţiilor.

”STS nu are atribuţii în validarea voturilor sau în procesul decizional electoral, nu modifică şi nu poate modifica rezultatele. STS oferă suport tehnic securizat. În România, procesul de votare nu este electronic. Votul este exprimat de către alegători prin ştampila pusă pe buletinele de vot, pe hârtie. Rezultatul votării este consemnat în fiecare secţie pe procese-verbale pe hârtie, semnate şi asumate de toţi membrii din secţia de votare. De asemenea, operatorii din secţiile de votare, sub supravegherea birourilor electorale şi în prezenţa tuturor observatorilor, introduc datele din procesele-verbale în sistemul informatic. Operaţiunea este înregistrată video”, a mai transmis instituţia citată.

Totodată, procesul-verbal semnat de membrii secţiei de votare este fotografiat, iar poza este afişată pe site-ul https://prezenta.roaep.ro.

STS precizează, de asemenea, că datele introduse în sistem şi puse la dispoziţia publicului sunt verificate la nivelul Biroului Electoral Judeţean, astfel încât să existe o asigurare certă a integrităţii datelor.

”Sistemul STS preia datele în forma transmisă de la nivelul secţiilor şi nu intervine asupra conţinutului. Sistemul informatic cumulează automat datele introduse de personalul secţiilor de votare în sistem şi le afişează în timp real pe site-ul https://prezenta.roaep.ro. Modificarea datelor este imposibilă datorită sistemelor care asigură trasabilitatea şi posibilitatea de auditare/verificare a oricărei acţiuni, prin blockchain, compus din 9 noduri naţionale, altele decât STS, şi integrat cu infrastructura europeană EBSI (European Blockchain Services Infrastructure) compusă din 40 de noduri distribuite la nivel european. Utilizarea mecanismelor de blockchain elimină posibilitatea de modificare a datelor şi asigură corectitudinea tranzacţiilor la nivelul tuturor nodurilor menţionate”, arată instituţia.

Cum funcționează sistemul de verificare a votanților. Măsuri de siguranță pentru evitarea fraudelor
Potrivit STS, aplicaţia informatică folosită pentru verificarea dreptului de vot al alegătorilor (ADV) funcţionează prin scanarea automată a zonei MRZ de pe actul de identitate (C.I. sau paşaport).

”Aplicaţia nu fotografiază şi nu stochează datele din actul de identitate. Introducerea manuală a unui CNP în ADV este permisă doar ca o măsură de rezervă, în situaţii bine justificate şi prevăzute de lege, de exemplu documente care au deteriorată zona de citire a CNP-ului sau luminozitate scăzută în secţia de votare. Chiar şi în cazurile de introducere manuală, sistemul are integrări de securitate şi poate semnala tentativele de fraudă. Toate introducerile manuale sunt marcate şi auditate distinct, iar introducerea unor CNP-uri fictive sau a unor date invalide este imposibilă”, a mai transmis STS.

Potrivit specialiştişor în telecomunicaţii speciale, chiar şi în situaţia lucrului offline al tabletelor, respectiv lipsa conexiunii la internet, datele sunt preluate în sistem la restabilirea conexiunii, iar mecanismele tehnice semnalează situaţiile de posibil vot multiplu şi generează o alertă către MAI.

”Precizăm că la actualul proces electoral, turul II, au fost verificate offline aproximativ 12.000 de CNP-uri, atât în ţară, cât şi în străinătate, din total. Precizăm că inclusiv în situaţiile izolate în care energia electrică a fost întreruptă, toate tabletele au fost accesibile, iar cel mai mic nivel de încărcare al unei tablete la încheierea operaţiunilor electorale a fost 80%”, explică STS.

Liderul AUR, George Simion, a anunţat marţi că va cere anularea alegerilor, el precizând că a fost vorba de cumpărare de voturi, pentru că o sută de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova numai pentru turism electoral. El a mai spus că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai şi niciun calcul din lume nu le poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot.

ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Alertă de fenomene meteo extreme. Ploi torențiale cu grindină și vijelii în aproape toată țara

Tragedie în Teleorman: Fost ofițer SRI găsit mort după ce s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc

14

Alegeri prezidențiale 2025: Mobilizare uriașă a românilor din Diaspora

17

George Simion îi cere demisia de urgență: „O rușine națională”

12

Poveste de viata: “Am 50 de ani și nu am copii. Dar nu trebuie să te plângi de mine — dimpotrivă, mă simt foarte fericit”

13

Cod galben de furtuni și vreme rece: ANM emite avertizări pentru cea mai mare parte a țării

14

Mesajul Părintelui Chiril de la Muntele Athos pentru poporul român

28

Indemnizații mai mari și plăți directe pe card pentru persoanele cu dizabilități. Cine beneficiază și ce sume se acordă

12

Vouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii

19

Alocaţii iunie 2025. Se amână plata banilor. Când se virează pe card cei 719 lei

16

Blestemul „Power Couple”! CRBL și Daiana Anghel și-au încheiat relațiile în urma participării la show

14
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici