Spania plafonează prețul gazelor naturale. Ce face Guvernul de la București după explozia facturilor

Spania plafonează prețul gazelor naturale. Ce face Guvernul de la București după explozia facturilor
  1. Premierul Pedro Sanchez a anunțat că Spania va plafona preţurile gazelor naturale, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice.

Noile măsuri ar urma să fie adoptate în şedinţa de marţi a Guvernului de la Madrid. Analiştii se aşteaptă şi la suspendarea impozitului pentru generare de 7% şi extinderea reducerii TVA până la finalul anului, potrivit Forbes.ro.

Șeful Guvernului de la Madrid a criticat „profiturile extraordinare” pe care le fac companiile energetice de pe urma situației din piața energiei.

„Este inacceptabil ca firmele energetice să profite de pe urma preţurilor ridicate de pe piaţa pentru electricitate.

Vom lua acele profituri extraordinare pe care le fac companiile energetice şi le vom transfera către consumatori. Vom reduce taxa specială pe electricitate la 0,5%, de la 5,1%”, a declarat premierul spaniol.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, într-o intervenție la un post TV, că pregătește o OUG care va ajuta consumatorii vulnerabili din România să își plătească facturile iarna aceasta.

Ministrul Energiei a precizat că lucrează la o ordonanță de urgență, pe care o va prezenta săptămâna viitoare premierului Florin Cîțu și care vine în ajutorul consumatorilor vulnerabili.

Virgil Popescu a spus că nu este vorba de o plafonare a prețurilor, pentru că nu i se pare normal ca persoanele cu venituri foarte mari să plătească la fel de puțin.

”Noi știm ce avem de făcut, la asta lucrăm, dar nu la plafonarea prețului pe o perioadă de 6 luni, pentru că nu mi se pare normal ca și cetățenii cu venituri foarte mari să beneficieze de prețuri mici. Lucrăm la o OUG și suntem aproape de final, săptămâna viitoare o voi prezenta premierului, pentru ajutorarea românilor până la venituri medii sau consumul mediu și vorbim de milioane de români, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale”, a declarat Virgil Popescu.

Problema scumpirii facturilor la utilități a ajuns la Palatul Cotroceni și la Palatul Victoria. Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu s-au întâlnit azi cu reprezentantul Enel, una dintre companiile cele mai mari din Europa, care furnizează servicii de energie electică și gaze.

Un grup de manageri ai  companiei Enel, condus de Francesco Starace, CEO al companiei, a ajuns marți în România.

Reprezentanții s-au întâlnit întâi cu Florin Cîțu la Palatul Victoria, iar apoi au pornit spre Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Klaus Iohannis. Discuțiile au loc în contextul  scumpirii facturilor la energie electrică și gaze naturale  în România.