Sorin Cîmpeanu, anunț despre începerea școlilor cu prezență fizică

Sorin Cîmpeanu, anunț despre începerea școlilor cu prezență fizică

Ministrul Educației, Sorin Cîmpenu a declarat joi că școala ar putea începe a doua zi după ce rata de infectare dintr-o localitate a coborât sub pragul de 3 la mie.

„Voi face o serie de clarificări cu privire la ordinul comun al Ministerului Educaţiei- Ministerului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial la începutul acestei luni.

Odată cu publicarea acestui ordin de ministru, nu ne mai raportăm la ziua de vineri din perspectiva ratei de infectare, ci doar din perspectiva ratei de vaccinare. Acestea sunt prevederile ordinului în vigoare.

Pe cale de consecinţă, conform prevederilor Ordinului 5.338, şcoala va putea să înceapă cu prezenţă fizică a doua zi după coborârea ratei de infectare în localitate sub pragul de 3 la mie”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că în localitățile unde rata de vaccinare depășește 3 la mie rămâne în vigoare criteriul ratei de vaccinare, ziua de referință fiind vinerea.

„La nivelul zilei de ieri erau 730 de localităţi în România care aveau o rată de infectare mai mare de 3 la mie. Ministerul Educaţiei a publicat şi va publica zilnic rata de infectare pe site-ul Ministerului Educaţiei, în aşa fel încât să poată fi luate deciziile cu referinţă la această rată de infectare”, a mai adăugat ministrul.

Ministrul Educației a transmis că joi vor ajunge în şcoli primele teste pe bază de salivă.

Cîmpeanu a anunțat că primele teste rapide din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor ajunge joi în teritoriu şi face apel ”la responsabilitate şi bună credinţă” din partea părinţilor. În unele cazuri, testarea nu se va realiza la şcoală, ci la domiciliile copiilor. Acesta a anunțat că în cursul zilei de joi vor fi distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.