Șeful OMS s-a vaccinat abia acum. Ce tip de vaccin i-a fost administrat

Șeful OMS s-a vaccinat abia acum. Ce tip de vaccin i-a fost administrat

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat miercuri seară, pe Twitter, că s-a vaccinat contra Covid-19 la Spitalul Universitar din Geneva.

Loading...

Șeful de origine etiopiană al OMS a precizat că abia acum i-a venit rândul la vaccinare și i-a îndemnat pe toți cei care au posibilitatea să se imunizeze să o facă. Înainte să fie numit la conducerea OMS, Tedros Adhanom a activat în Guvernul Etiopiei ca ministru al Sănătății] și ca ministru al Afacerilor Externe.

Vaccinarea a făcut-o însă în Elveția, unde este sediul OMS.

”Astăzi mi-a venit rândul să fiu vaccinat contra Covid-19. Vaccinurile salvează vieți. Este crucial să le ducem în toate țările cât mai curând posibil. Dacă, la fel ca mine, trăiți într-o țară unde vaccinurile sunt disponibile, vă rog să vă vaccinați când vă vine rândul ”, a scris șeful OMS pe Twitter.

Directorul OMS nu a precizat ce ser i-a fost administrat, dar în Elveția, unde se află sediul Organizației Mondiale a Sănătății și unde i s-a administrat vaccinul, sunt disponibile doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.

Cu alte cuvinte, liderul OMS s-a imunizat cu un vaccin bazat pe tehnologia ARN mesager.

Tedros Adhanom Ghebreyesus s-a folosit de prilejul imunizării pentru a face un nou apel la echitate în domeniul vaccinării: ”Pentru ca vaccinurile să fie disponibile pentru toți cei care au nevoie de ele, guvernele, producătorii și acționarii trebuie să se angajeze să împartă și să producă mai multe doze de vaccin contra Covid-19 pentru a proteja pe toată lumea”.

Vaccinurile împotriva Covid-19 care folosesc tehnologia ARN mesager (ARNm), cum sunt Pfizer-BioNtech şi Moderna, par a fi eficace împotriva variantei indiene a coronavirusului SARS-CoV-2, a transmis miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Oficialii EMA s-au declarat optimiști şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că Agenția europeană aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.