Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, marți, că până acum nu se văd semne de dezescaladare și de reducere a prezenței militare a rușilor la granița cu Ucraina. El contrazice astfel autoritățile de la Moscova care au anunțat că o parte din trupe au început să se întoarcă spre bazele militare.
Rusia a transmis semnale că vrea să dialogheze, însă pentru moment nu există “niciun semn de dezescaladare” pe teren, armamentul rusesc fiind menţinut la frontierele Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit presei internaționale.
Unele trupe rusești desfășurate de-a lungul graniței cu Ucraina se întorc la bază după finalizarea exercițiilor militare, a declarat marți ministerul rus al apărării. Kievul a transmis că va crede abia atunci când va vedea retragerea tuturor trupelor comasate la granița comună.
“Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent(…), însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren, deoarece ele pot reveni rapid”, a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
“Dar vom continua să monitorizăm şi să urmărim îndeaproape acţiunile Rusiei”, a declarat şeful NATO la Bruxelles.
Stoltenberg a mai spus că NATO încă aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile sale privind securitatea, potrivit Agerpres.
“Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră”, a declarat Stoltenberg.El a reiterat că situaţia actuală încă reprezintă “cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii”.
Dialog Joe Biden-Boris Johnson: Un acord de pace este încă posibil
Liderii SUA și Marea Britanie au avut o discuție de aproximativ 40 de minute în cursul zilei de luni și au transmis că nu este pierdută toată speranța pentru o soluție diplomatică la criza din Ucraina. Ei avertizează, totuși, că situația rămâne fragilă, transmite BBC News.
Președintele american Joe Biden și premierul britanic Boris Johnson au convenit că un acord este încă posibil, în ciuda unui cor de avertismente cu privire la o acțiune militară iminentă a Rusiei.
Rusia a negat întotdeauna planurile de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a acumulat peste 100.000 de militari la graniță. Ministrul de externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat luni că dialogurile diplomatice sunt „departe de a fi epuizate”.
Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a estimat luni seara că “toate elementele” sunt reunite pentru o ofensivă militară “puternică” a Rusiei în Ucraina, relatează France Presse.
“Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid”, a declarat el pentru canalul France 5.