Oamenii care trăiesc până la 100 de ani au o anumită rutină zilnică. Și nu e deloc dificil de urmat. Desigur, contează alimentația și de asemenea și mișcarea. Iar în anumite țări de pe glob o mulțime de oameni știu aceste detalii.
Care sunt locurile unde s-a descoperit secretul longevității? Japonia, Costa Rica, Italia, Grecia și California sunt cele cinci țări. Ce au în comun acestea și cum trăiesc oamenii aici? În primul rând alimentația.
Ce sunt dietele Blue Zone?
Studiile au arătat că una dintre caracteristicile definitorii ale îmbătrânirii este o scădere a bunei funcționări a sistemului imunitar. Celulele imune se află în spatele mecanismelor importante de recuperare după o boală, ajutând longevitatea.
Dietele Blue Zone sunt foarte asemănătoare cu dieta mediteraneană sănătoasă, care în ultimii ani a fost prezentată de nutriționiști ca fiind cea mai sănătoasă dietă. O dietă mediteraneană este bogată în alimente care sunt bune pentru tine.
Un alt secret este mişcarea
Oamenii care trăiesc în ”zone albastre” fac mișcare la fiecare 20 de minute. Interesant este faptul că niciun om nu face exerciții fizice riguroase ori să meargă la sală.
Simplele activități zilnice precum grădinăritul, sau plimbatul sunt suficiente. Chiar și studiile au constatat că astfel de mici reprize de energie pe parcursul zilei pot face multe pentru condiția fizică generală.
Impune-ţi obiective!
Să găsești un motiv pentru a te trezi dimineața poate avea un impact pozitiv asupra longevității tale. În Japonia, acest concept este cunoscut sub numele de „ikigai”, în timp ce în Costa Rica se numește „plan de vida”.
Ambele expresii se traduc aproximativ prin „motiv de a trăi”.
Scapă de infecţii!
Oamenii de știință spun că, pe măsură ce oamenii sunt expuși la infecții și se vindecă de-a lungul vieții, sistemul lor imunitar învață să se adapteze. Dar această capacitate de adaptare scade de obicei odată cu vârsta.
Cercetătorii cred că aceste descoperiri le oferă o bază pentru a înțelege mai bine mecanismele care duc la rezistența imunitară a vârstnicilor.
Și implicarea socială contează. Toate aceste persoane nu refuză oamenii care vor să le fie alături. Astfel, oricine are nevoie de ajutor, chiar și pentru lucruri mărunte, îl primește.