Se închid sau nu graniţele României, după noile măsuri anunţate joi seara de Iohannis şi Orban?

Se închid sau nu graniţele României, după noile măsuri anunţate joi seara de Iohannis şi Orban?

După noile măsuri anunţate joi, 5 noiembrie 2020, de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban, multă lume se întrebă dacă România îşi va închide graniţele. Iată răspunsul la această întrebare!

Vor fi sau nu închise graniţele României? Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis pentru evitarea și limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca începând cu luni, 9 noiembrie 2020, masca să fie obligatorie pe tot teritoriul României, să fie instituite restricţii de circulaţie noaptea, cursurile în învățământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21:00.

Însă, în ceea ce priveşte închiderea graniţelor României, CNSU nu face nicio precizare. De asemenea, nici preşedintele României şi nici premierul nu au declarat nimic privind închiderea graniţelor ţării.

Lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat: Se impune carantina pentru 14 zile!
Graniţe închise România. Pe data de 4 noiembrie 2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină.

Pe lista valabilă din 3 noiembrie a fost introdusă și Bulgaria.

Alte țări incluse sunt Andorra, Belgia, Cehia, Luxemburg, Polinezia Franceză, Slovenia, Armenia, Elveția, Liechtenstein, Franța, Olanda, Croația, Georgia, Guam, Slovacia, Polonia, Spania, Bosnia și Herzegovina, Austria, Muntenegru, San Marino, Italia, Marea Britanie, Portugalia, Macedonia de Nord, Argentina, Gibraltar, Malta, Iordania și Ungaria.

Cei care vin din aceste țări și stau în România mai puțin de 3 zile pot evita carantina, dacă au un test COVID negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

În ceea ce priveşte călătoriile în afara ţării menţionăm că o serie de state membre ale Uniunii Europene au impus deja stare de alertă/ urgenţă totală sau parţială, printre acestea numărându-se Franţa, Spania, Grecia, Germania, Polonia, Cehia, Ungaria şi altele.

Accesul în aceste ţării se poate face doar cu test COVID-19 sau cu impunerea unei carantine de 14 zile pentru cei care ajung acolo.

Dacă vreţi să călătoriţi în afara ţării, cel mai bine ar fi să consultaţi condiţiile de călătorie disponibile pe site-ul mae.ro/travel-conditions.

În ceea ce priveşte lista ţărilor cu risc epidemiologic crescut pentru care în România se impune carantina la domiciliu se regăseşte pe site-ul cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19