Un reputat medic român face un avertisment sumbru cu privire la evoluția cazurilor de coronavirus în următoarea lună în România.
Cercetătorul și medicul Octavian Jurma atrage atenția asupra faptului că numărul deceselor de Covid ar putea crește dramatic înainte de Crăciun, în România. „Sunt oameni competenți care îi consiliază și se știe cu o săptămâna înainte cum stăm cu rata de infectare. Dar ar trebui să se urmărească și indicatori naționali, nu doar raportările locale”, a declarat Octavian Jurma, pentru Ziare.com.
Potrivit medicului de la Timișoara, sunt două curbe, cea a raportării oficiale și raportările pe județe. Curba oficială variază de la o zi la altă. Însă pe județe nu se iau măsuri stricte, pentru că sunt niște criterii care, dacă nu sunt îndeplinite toate, atunci nu sunt obligați să instituie măsuri de carantină.
Octavian Jurma crede că e inevitabilă carantina totală pe perioadă scurtă, dând exemplu Israelului, pentru că efectele se înregistrează mult mai repede. Din păcate, perioada electorală încurcă situația în România, ceea ce ne va face să ajungem la 500 de mii de cazuro de COVID până în 6 decembrie și un număr mare de decese spre sfârșitul anului, consideră medicul din Timișoara.
„Acolo unde s-au luat măsuri seriose de carantină în al doilea val, efectul se vede mult mai repede. Israelul a demonstrat asta. Se vede chiar în următoarele două săptămâni de când institui carantină, chiar și la o incidența de 10 la mie. Noi, în schimb, pentru că am ezitat, vom avea 500.000 de infectări înainte de alegeri, astfel că beneficiul electoral pe care l-au urmărit nu îl vor obține. Problema e că numărul de decese va crește spre Crăciun. Pentru că central nu se iau măsuri eficiente, local nu se testează în mod delibrat pentru a se păstra numărul mic. Să ne uităm la Franța care a luat măsuri dure, ei au intrat deja pe scădere. Italia, care ezită la fel că noi, au o creștere mare de cazuri”, a explicat Jurma.
Octavian Jurma a mai declarat că, din păcate, România a politizat pandemia. Și în orașele mari se ezită pentru luarea măsurilor mai dure de carantină, invocându-se argumentul că „mai sunt locuri în spitale”.
“Nu se iau măsuri, nu avem o strategie națională, se lasă totul în seamă autorităților locale. Autoritățile nu mai sunt publice, ci politice. INSP nu raportează către populație așa cum ar fi normal, și asta pentru că au ordin de la guvern să nu panicheze populația. Avem de fapt un INSP devenit o instituție privată în slujbă guvernului, o instituție politica”, crede medicul specialist.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi 8.262 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 186 de decese. La ATI sunt internaţi 1.174 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.
”Până astăzi, 17 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 373.474 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 253.244 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 8.262 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.