Scenariu negru pentru România: 9000 de cazuri zilnice de coronavirus în decembrie. Ce medic a făcut prognoza

Scenariu negru pentru România: 9000 de cazuri zilnice de coronavirus în decembrie. Ce medic a făcut prognoza

Joi a fost a doua zi consecutivă cu peste 4000 de cazuri noi de infecție cu coronavirus în România. Dacă aceasta este cifra oficială, cifra reală a îmbolnăvirilor de azi ar fi de zece ori mai mare, de 40.000, potrivit lui Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS. Un alt medic face o proiecție șocantă pentru următoarele luni.

Medicul biostatistician Valentin Pârvu a realizat mai multe scenarii de evoluție a coronavirusului în România – cel mai negru prevede un număr de 9000 de cazuri noi pe zi în luna decembrie, moment în care numărul locurilor de la Terapie intensivă va fi depășit de trei ori.

Emilian Popovici, epidemiolog, a vorbit despre numărul bazal de reproducere a noului coronavirus.

”Am consultat și am și început să discut problema unor proiecții pe care le-a făcut biostatisticianul Valentin Pârvu. Având în vedere proiecția corectă pe care a făcut-o în luna iulie pentru luna august am luat în considerare proiecția pe care domnia sa a făcut-o zilele trecute pentru 10 decembrie.

El spune foarte clar că în 10 decembrie dacă ne menținem la un număr bazal de reproducere de 1 am avea în jur de 3.000 de cazuri noi pe zi și cu o corespondență de 1183 în terapie intensivă, iar dacă ne menținem de acum la 1,1 până în data de 10 decembrie constant fără să avem scăderi atunci putem să ne confruntăm cu 9.000 de cazuri de infectări noi pe zi și cu 3.000 de de cazuri în terapie intensivă”, a declarat medicul, citat de Antena3.

Schimbare majoră: toate spitalele vor face loc bolnavilor COVID-19
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, că toate spitalele din România trebuie să primească pacienți cu COVID-19. Acesta a mai spus că toate unitățile medicale trebuie să aloce minim 10% din paturile de terapie intensivă și 15% din celelalte locuri pentru bolnavii infectați cu COVID-19.

„Urmarea situației epidemiologice existente create de evoluția pandemiei Covid-19 și a numărului insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2 din cadrul unităților sanitare din faza I, faza II și suport Covid-19, vă solicităm să întreprindeți cu celeritate demersurile necesare pentru reorganizarea unităților sanitare cu paturi aflate în subordinea dumneavoastră în vederea creării unor circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitiv, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare”, se arată în nota datată pe 14 octombrie, adresată către „toate spitalele din municipiul București”,semnată de conducerea DSP București.

Direcția de Sănătate Publică a Capitalei a transmis tuturor spitalelor din București să creeze „circuite pentru internarea pacienților Covid-19 pozitivi”, privind „numărul insuficient de paturi dedicate pacienților pozitivi cu virusul SARS-CoV-2” din spitalele în care sunt internați pacienții cu Covid-19.

A doua zi cu peste 4000 de cazuri noi de coronavirus
Joi a fost a doua zi în care s-au înregistrat peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19 în România. Cei asimptomatici sau cei care au o formă ușoară de COVID-19, pot să rămână acasă pentru a se trata.

Medicul Virgil Musta le face recomandări, românilor cu privire la modul în care se pot trata la domiciliu.

”Am observat că pacienţii care sunt foarte fricoşi, anxioşi sau depresivi au o evoluţie mai severă a bolii. Eu recomand ca, chiar dacă s-au infectat, să aibă încredere în medicii de familie şi în noi, specialiştii, şi să nu fie stresaţi de boală pentru că în marea majoritate pacienţii evoluează bine”, a spus Virgil Musta.