Atrocitățile comise de ruși nu mai sunt ceva neobișnuit de la invazia Rusiei în Ucraina. Acum, comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme ucrainene, Liudmila Denisova, a dezvăluit o altă atrocitate comisă de ruși în teritoriile ocupate. În apropiere de Mariupol, rușii au injectat prizonierii ucraineni cu substanțe necunoscute.
Denisova a vorbit cu prizonieri de război ucraineni care au fost ținuți în captivitate lângă Mariupol, în timp ce îi vizita într-un spital, iar apoi a relatat totul
pe pagina oficială de Facebook.
„Prizonierii ucraineni au povestit că rușii le-au injectat droguri necunoscute cu litera „M”, după care au leșinat și și-au pierdut memoria ”, a scris Denisova.
Soldații ucraineni au fost forțați să învețe o poezie pe nume „Iartă-ne, nativ rus”
Ocupanții i-au forțat pe soldații ucraineni să învețe poezia „Iartă-ne, nativ rus”, imnul Federației Ruse, istoria emblemei și drapelului Federației Ruse. Dacă se opuneau, ar fi fost torturați.
„Ofițerii și militarii Regimentului Azov au fost torturați cu cruzime extremă. Rușii le-au bătut degetele de la picioare cu ciocanul și au deschis rănile cu patul unei mitraliere, clești uzați și șocuri electrice. Au fost strangulați, sufocați cu pungi trase peste cap, puși să stea în genunchi și bătuți cu bastonul ”,a mai relatat Denisova.
Femeile prizoniere au fost ținute în celule fără produse de igienă
De asemenea, e a povestit că a aflat cum 17-20 de femei ucrainene prizoniere de război au fost ținute în celule pentru 2-3 persoane, cu o găleată în loc de toaletă, fără produse de igienă sau oportunități de a se spăla. Mai mult, ca să le înspăimânte, rușii aduceau prizonieri bărbați și-i băteau în fața femeilor.
Ucrainenii nu au primit apă, doar 1,5 litri pentru 30-40 de persoane, iar hrana a fost limitată: o bucată de pâine cu untură pe zi.
„ Prizonierii ucraineni au fost privați de posibilitatea de a-și contacta rudele. Cărțile de identitate ale Agenției Centrale de Informații a Crucii Roșii pentru informarea familiei, prevăzute la articolul 70 din Convenția de la Geneva din 1949, care trebuie trimise imediat după capturare, au fost completate numai imediat înainte de schimbul de prizonieri ”, a amintit Denisova.