România este pe locul al doilea în Europa în ceea ce privește ponderea angajaților cu salarii mici, cu aproape un sfert dintre salariați remunerați sub salariul mediu, arată datele Eurostat, compilate de Euronews. Milioane de lucrători din UE câștigă doar o fracțiune din salariul mediu al țării lor.
Angajații care câștigă două treimi sau mai puțin din salariul mediu din țările lor sunt considerați lucrători cu salarii mici.
Pe primul loc între țările cu cei mai mulți oameni cu salarii mici este țara vecină Bulgaria, cu un procent de 26.8% din total angajaților, urmată de România (23.87%), Letonia (23.3%), Serbia (21.89%) și Grecia (21.7%).
La polul opus sunt țări precum Portugalia, Suedia, Finlanda, Italia si Slovenia, unde mai puțin de 10% din angajați au salarii mici.
Femeile sunt mai slab plătite decât bărbații
Aproape 15% din forța de muncă a UE este formată din persoane cu salarii mici, iar datele arată că femeile tinere, cu educație scăzută și contracte pe durată determinată sunt cele plătite cel mai prost.
Totodată, raportul arată o diferență de gen notabilă: 18,2% dintre femei se încadrează în această categorie, față de 12,5% dintre bărbați.
Mai mult, tinerii sunt deosebit de afectați: unul din patru salariați mici are sub 30 de ani.
Unde sunt cele mai mici salarii
Sectoarele ospitalității și alimentației sunt în fruntea listei celor cu salarii mici, angajând peste o treime (35,1%) din toți cei cu salarii mici din UE, urmați îndeaproape de serviciile administrative și de asistență, cu 32%.
Tipul de contract și educația joacă, de asemenea, un rol major în definirea câștigurilor. Persoanele cu contracte pe durată determinată au șanse de peste două ori mai mari de a intra în această categorie decât cei cu angajamente permanente (27,2% față de 12,6%).
Educația face și ea o diferență uriașă, deoarece aproape 28% dintre lucrătorii cu un nivel scăzut de școlarizare ajung în categoria cu salarii mici, comparativ cu doar 4,8% dintre cei cu studii superioare și studii medii (17,5%).