Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat miercuri cum ar putea elevii să reia cursurile din toamnă, în situația în care epidemia nu va permite redeschiderea școlilor.
Întrebată dacă vor exista măsuri suplimentare de susținere a famililor în situația în care elevii vor fi nevoiți să învețe două săptămâni la școală și două acasă sau chiar exclusiv online, Raluca Turcan a răspuns:
„La grădiniţă şi în învăţământul primar este foarte dificil să ceri şi să urmăreşti predarea online. Poate nu o să ajungem să predăm online în învăţământul primar. Dar dacă vom ajunge să mergem pe predarea online atunci evident vor exista şi măsuri de sprijin pentru părinţi”, potrivit edupedu.ro.
„Deci nu am luat decizia dacă elevii vor merge la școală 15 zile și vor sta acasă 15 zile. E un proces în care vedem cât de pregătiți suntem și pentru măsuri mai dificile de distanțare fizică și în același timp urmărim și cum evoluează pandemia”.
Cine ar putea merge la școală
În cazul în care epidemia de coronavirus nu va trece, elevii de la grădiniță și clasele primare ar putea să facă orele în școală, după modelul mai multor țări occidentale precum Germania sau Franța.
În Franța, elevii de școală primară au fost primii care au revenit la școală cu măsuri de prevenție bine stabilite: au stat la distanță de cel puțin un metru între ei și au purtat măști.
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat miercuri că decizia de a deschide școlile pe 14 septembrie ar putea reveni unității de învățământ, în funcție de numărul de îmbolnăviri din lcoalitate sau județ.
O descentralizare a decizie de deschidere sau nu a școlii și în ce condiții ar însemna ca fiecare unitate să poată evalua situația din localitate sau din zona sa și dacă nu sunt cazuri de infectare să poată deschide porțile pentru toți elevii, cu distanțare fizică și norme sanitare, iar daca sunt multe cazuri, școala să rămână închisă și educația să fie online.