Prima reacție severă post-vaccin, de tip anafilactic. Ce spun autoritățile din România

Prima reacție severă post-vaccin, de tip anafilactic. Ce spun autoritățile din România

O femeie din Olt de 46 de ani a dezvoltat, duminică, 21 februarie, o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis un comunicat de presă după ce, la data de 21 februarie, într-un centru de vaccinare din județul Olt, o persoană în vârsta de 46 de ani, de sex feminin, a dezvoltat o reacție severă post vaccinare, de tip anafilactic.

Femeia s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca, iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacție alergică cu criterii de șoc anafilactic, anunță Grupul de Comunicare al CNCAV care menționează că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacții alergice.

Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgență îngrijirile medicale de specialitate, conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice, informează CNCAV.

Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgență în vederea transportării pacientei din Olt la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare.

„La acest moment, starea persoanei este bună, însă va rămâne sub supraveghere medicală, conform recomandărilor de specialitate”, spune sursa citata.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea contra COVID-19 (CNCAV) anunţă că, în ultimele 24 de ore, au fost vaccinate aproape 30.000 de persoane, din care aproape 20.000 cu serul Pfizer.

Conform CNCAV, 29.865 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 19.934 au primit serul anti-COVID Pfizer, 144 pe cel de la Moderna şi 9.787 pe cel produs de AstraZeneca.

Însă în acest interval de timp au fost raportate 181 de reacţii adverse, inclusiv una de tip anafilactic.