Piețele agroalimentare se vor închide. Ce a declarat premierul Orban

Piețele agroalimentare se vor închide. Ce a declarat premierul Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, în cadrul unei emisiuni TV, faptul că piețele agroalimentare închise, de tip hală, cum este Piața Obor, se vor închide pentru cel puțin o lună, durata pe care se vor aplica noile restricții anunțate de președintele Klaus Iohannis, pentru a opri creșterea numărului de cazuri COVID-19. Premierul a mai precizat că cel mai probabil, vor rămâne deschise doar piețele agroalimentare în aer liber.

Măsura închiderii se aplică în general târgurilor, în special piețelor închise, pieţelor agroalimentare închise, a spus Ludovic Orban. Întrebat dacă Piaţa Obor se închide, Ludovic Orban a răspuns: „Hala închisă se va închide. Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile – portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (n.r. – afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit) în care… Și chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash.

În schimb, pieţele în aer liber vor rămâne, cel mai probabil, deschise, dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a completat premierul, adăugând că analiza este încă în curs.

„Măsurile vor fi 30 de zile aplicate. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Dar asta va depinde în mare măsură și de măsura în care oamenii înţeleg şi se conformează. Acum pot să vă spun şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, mă uit în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a mai spus Ludovic Orban.