Vineri dimineață, 15 octombrie 2021, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, peste 85.000 de persoane închinându-se la raclă în cele şapte zile de pelerinaj.
Pe tot parcursul nopţii, mii de oameni au stat la rând la Catedrala Mitropolitană pentru a ajunge la sfintele moaşte.
Abia în cursul dimineţii, numărul de credincioşi a scăzut, astfel încât reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au decis introducerea raclei în interiorul lăcaşului de cult.
“În cursul dimineţii, a avut loc procesiunea prin care racla cu sfintele moaşte ale Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă în Catedrala Mitropolitană.
Practic, aici se încheie pelerinajul de anul acesta”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Punctul culminant al manifestărilor religioase de la Iaşi a fost atins joi, 14 octombrie, când mii de oameni au asistat la Sfânta Liturghie săvârşită de hramul Sfintei Parascheva la Catedrala Mitropolitană. De asemenea, tot în cursul serii de joi, primăria a organizat un foc de artificii în centrul Iaşiului, pentru a marca finalul sărbătorilor oraşului, gestul fiind criticat de mulţi ieşeni pe reţelele sociale.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, col. Sorin Despina, a declarat că pelerinajul din acest an de la Sărbătoarea Sfânta Parascheva s-a desfăşurat fără incidente.
„Peste 52.000 de pelerini au trecut pe la raclă şi împreună cu organizatorii s-au stabilit măsuri astfel încât să se prevină aglomerarea şi respectarea măsurilor sanitare. A fost stabilit un culoar în care încap concomitent 3.500 de persoane. A fost stabilit personal pe toată lungimea acestui traseu astfel încât să se verifice portul măştii, dezinfectarea mâinilor şi păstrarea distanţei sociale de un metru între pelerini”, a precizat Sorin Despina, în data de 13 octombrie 2021.
Se pare că în data de 14 octombrie, când în calendarul ortodox este prăznuită sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, au fost luate măsuri suplimentare de siguranţă, iar slujba Liturgică a fost oficiată pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în faţa Catedralei Mitropolitane. Pe bulevard au fost sunt câteva ecrane de mari dimensiuni, pentru ca astfel cei veniţi în pelerinaj să poată asculta şi urmări ceremonialul religios.