OMS, avertisment pentru Europa: „Boala poate intra într-o zonă și mai întunecată”

OMS, avertisment pentru Europa: „Boala poate intra într-o zonă și mai întunecată”

Europa furnizează 46% din bilanţul global de infectări şi aproape o treime dintre decese, a indicat luni Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS. Potrivit înaltului oficial al organizației, o greșeală pe care o fac țările din Europa poate afunda boala „într-o zonă și mai întunecată”.

Europa are nevoie de o accelerare serioasă a luptei împotriva coronavirusului, consideră directorul din cadrul OMS, iar problema principală constă în lipsa capacităţii de depistare a contacţilor din multe state europene.

‘În acest moment suntem mult în urma virusului în Europa, aşa încât a i-o lua înainte va necesita o accelerare serioasă în ceea ce facem’, a declarat Mike Ryan într-o conferinţă de presă.

Vedem un număr mare de cazuri, vedem boala larg răspândită, vedem rate foarte înalte de pozitivare şi o lipsă în creştere de capacitate de a depistare eficace a contacţilor, care îndrepta boala şi mai mult într-o zonă întunecată, a explicat oficialul OMS.

„Iar multe ţări se confruntă acum cu spectrul închiderilor în săptămânile viitoare. Nu este o situaţie în care, sunt sigur, vreo ţară din Europa sau din lume ar vrea să se afle”, a adăugat el.

Întrebată despre creşterea numărului de cazuri în Europa, Maria Van Kerkhove, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, a răspuns: ‘Încă avem speranţa că ţările nu vor trebuie să intre în aceste aşa-numite lockdown-uri naţionale’.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență de la București a actualizat lista țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat. Pentru persoanele care vin din aceste state sau zone se instituie măsura carantinei timp de 14 zile.

Conform Comitetul Național pentru Situații de Urgență, 30 de state sunt incluse pe lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Pe listă sunt Andorra, Vatican, Cehia, Belgia, Polinezia Franceză, Guam, Olanda, Armenia, Luxemburg, Slovenia, Franța, Gibraltar, Elveția, Liechtenstein, Muntenegru, Argentina, Spania, Slovacia, Marea Britanie, Georgia, Malta, Bahamas, Costa Rica, Croația, Irlanda, Polonia, Bahrain, Macedonia de Nord, Portugalia, Puerto Rico.