O nouă zi liberă pentru români? Un proiect de lege propune o nouă sărbătoare legală

O nouă zi liberă pentru români? Un proiect de lege propune o nouă sărbătoare legală

Românii ar putea beneficia de o nouă zi liberă începând din 2022 dacă un proiect legislativ inițiat de un deputat USR va primi suficiente voturi în Parlament.

Prima iniţiativă legislativă din 2022 privind completarea Codului muncii, depusă de deputatul USR Marian Lazăr, solicită ca data de 24 decembrie, Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală. Din păcate, chiar dacă legea va fi promulgată, anul acesta Ajunul Crăciunului cade într-o zi de sâmbătă, care oricum este liberă.

Sărbători legale 2022. Deputatul USR care a depus proiectul de lege precizează că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.

Dacă ziua de 24 decembrie va fi declarată sărbătoare legală, românii vor beneficia pe final de an de trei zile libere consecutive (24, 25 și 26 decembrie).

În România Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, din care două- prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii- se prăznuiesc într-o zi de duminică, „acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

Iniţiativa a fost depusă la Senat- prima cameră sesizată.

„Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, argumentează între altele iniţiatorul în expunerea de motive, adăugând că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul.

Când cad zilele libere în 2022
Sărbători legale 2022. În fiecare an, în România există 15 zile libere de sărbătorile legale. Însă 2022, multe dintre acestea pică în weekend, astfel încât nu pot fi considerate cu adevărat zile libere pentru români.

Astfel, primele două zile ale anului, respectiv 1 și 2 ianuarie pică în 2022, în weekend. Totuși, trei weekenduri de anul viitor vor fi mai lungi, adică vor avea 3 zile, deoarece unle sărbători pică fie lunea, fie vinerea.

Pe lângă cele 3 weekenduri lungi, mai sunt și alte weekenduri prelungite: cele de Paște și Rusalii, unde avem Vinerea Mare este liberă, la fel ca și lunea de după Paște și Rusalii.

Totodată, cele mai multe zile libere de care vor beneficia românii sunt în luna ianuarie, în aprilie, atunci când va pica și Paștele Ortodox, dar și în decembrie când sărbătorim Ziua Națională și Crăciunul.