Un nou studiu publicat luni arată că vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi compania Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze.
Vaccinurile Pfizer şi Moderna au demonstrat o eficienţă de 90% contra unei infecţii cu coronavirus – fără distincţie în ceea ce priveşte dezvoltarea sau nu a simptomelor – subliniază un studiu realizat în condiţii reale pe 4.000 de americani, potrivit AFP.
A doua veste încurajatoare: o vaccinare parţială cu o singură doză de la unul dintre cele două vaccinuri a permis o protecţie de 80% la două săptămâni de la injecţie, afirmă acest studiu publicat luni.
Studiul a fost realizat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite și a evaluat capacitatea acestor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome.
Studiile clinice realizate de cele două companii au evaluat eficacitatea vaccinurilor lor în ceea ce priveşte prevenirea dezvoltării formelor grave de COVID-19.
Descoperirea făcută în noul studiu, realizat prin folosirea în condiţii reale a celor două vaccinuri care folosesc tehnologia ARN mesager, confirmă eficacitatea demonstrată în studiile clinice controlate, care au fost realizate înainte ca serurile să fie autorizate de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food And Drug Aministration- FDA) din Statele Unite.
Noua tehnologie ARN mesager foloseşte o formă sintetică a substanţei chimice naturale folosite de post de mesager pentru a instrui celulele să sintetizeze anumite proteine, care mimează fragmente din structura noului coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar este învăţat să recunoască şi să atace virusul real atunci când acesta pătrunde în organism.
“Vaccinurile anti-COVID-19 autorizate, bazate pe tehnologia ARN mesager, oferă o protecţie timpurie, substanţială şi reală împotriva infectării pentru personalul din sistemul nostru naţional de sănătate, angajaţii din profesiile aflate în prima linie de combatere a pandemiei şi salariaţii din sectoarele esenţiale”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea CDC.
Studiul realizat de CDC a fost publicat la câteva săptămâni după ce datele obţinute în campania de vaccinare din Israel au sugerat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94% în prevenirea infecţiilor asimptomatice.