Noi proteste în Belarus, urmate de greve. Rusia oferă suport militar „ultimului dictator al Europei”

Noi proteste în Belarus, urmate de greve. Rusia oferă suport militar „ultimului dictator al Europei”

Proteste uriașe au avut loc în weekend în capitala Belarusului, Minsk – peste 200.000 de oameni au ieşit în stradă cerând repetarea alegerilor și punând presiune pe Alexadru Lukaşenko, „ultimul dictator al Europei”, după cum scrie BBC.

Noi greve sunt așteptate în Belarus după un weekend care a văzut zeci sau chiar sute de mii de oameni în stradă pentru a cere plecarea președintelui Alexander Lukashenko, scrie BBC.

Liderii din opoziție au solicitat greve pe măsură ce furia crește în ceea ce privește acțiunile de violență ale poliției, precum și presupusele nereguli de la votul din 9 august. Duminică, președintele Lukashenko și-a chemat suporterii să-și apere țara și independența.

Rusia a anunţat că i-a transmis liderului belarus Alexadru Lukaşenko că este pregătită să îi ofere asistenţă militară, dacă va fi necesar, în condiţiile în care aproximativ 200.000 de oameni au ieşit duminică în stradă, la Minsk, în cel mai amplu protest de până acum, cerând repetarea alegerilor, transmite CNBC.

Cel puţin doi protestatari au murit şi mii au fost reţinuţi în timpul demonstraţiilor, începând de la alegerile de duminica trecută.

Kremlinul a anunţat că preedintele Vladimir Putin i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe. Comunicatul Kremlinului nu precizează de unde provin presiunile.

Lukaşenko se află la putere de 26 de ani
La demonstraţii, oamenii au purtat steaguri roşii şi albe i au scandat ”Lukaşenko demisia” şi ”Nu vom uita sau ierta”.

Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, afirmă că votul a fost trucat pentru a ascunde faptul că cesta a pierdut sprijinul oamenilor. Preşedintele neagă că ar fi pierdut alegerile, citând rezultatele oficiale, potrviti cărora a obţinut peste 80% din voturi.

Lukaşenko, care este presat de Uniunea Europeană pentru că a intervenit dur împotriva demonstranţilor, afirmă că tancurile NATO au fost desfăşurate la 15 minute de graniţa belarusă.

NATO a anunţat că monitorizează îndeaproape situaţia din Belarus, dar că nu a desfăşurat trupe la graniţa vestică a ţării.

Duminică a avut loc şi o demonstraţie de susţinere a lui Lukaşenko. ”Trupele NATO sunt la porţile noastre. Lituania, Letonia, Polinia şi Ucraina ne ordonă să organizăm noi alegeri”, a spus Lukaşenko susţinătorilor săi, adăugând că Belarusul ”va muri ca stat dacă ar fi organizate noi alegeri”.

”Nu v-am trădat niciodată şi nu o voi face niciodată”, a spus acesta.

Agenţia de presă rusă RIA a relatat că armata belarusă va organiza exerciţii în perioada 17-20 august, în vestul ţării.