Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi votată azi, 31 august, la ora 14:00. Ce şanse are Guvernul Orban să pice şi cine ar putea fi noul premier?
Moţiune de cenzură: Luni, 31 august 2020, la ora 14:00, începe dezbatarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Orban. După aceea, urmază votul decisiv în plenul reunit.
Conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis joi ca moţiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori şi deputaţi, să fie dezbătută şi votată luni, 31 august 2020, de la ora 14.00.
Dacă guvernul cade, am avea de-a face cu un al treilea guvern demis de Parlament în mai puţin de un an. La 10 octombrie 2019, guvernul premierului Viorica Dăncilă a căzut în urma unei moţiuni. La nici patru luni distanţă, la 5 februarie 2020, guvernul lui Ludovic Orban a fost la rândul lui demis, dar reinstalat apoi, ca într-o operă bufă, la începutul pandemiei, cu votul majoritar al partidului (PSD), care acum vrea din nou să-l demită pe acelaşi premier.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, afirma, pe 18 august, că propunerea de premier, în cazul în care moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Orban va trece, este un fost membru al Partidului Social-Democrat, el afirmând că nu este vorba despre Vasile Dâncu, Sorin Grindeanu sau George Maior.
”Mergem cu o propunere de prim-ministru, sperăm să fie susţinută de toate forţele politice care vor vota moţiunea de cenzură şi cu un program de guvernare pe termen mediu. Decizia constituţională aparţine preşedintelui, pe cine va desemna preşedintele să constituie un nou guvern, în cazul în care va trece moţiunea de cenzură”, spune atunci şeful PSD.
Marcel Ciolacu a explicat că este vorba de un fost membru PSD.
”Avem mai multe nume de prim ministru, unul este mai conturat. Nu mai este membru PSD, a fost membru al Partidului Social Democrat, are un istoric în cadrul Partidului Social Democrat. Nu este domnul Dâncu persoana respectivă şi nici Sorin Grindeanu”, a precizat Ciolacu.
Întrebat dacă este vorba de George Maior, liderul PSD a exclus această variantă.
”George Maior este exclus, eu nu îl cunosc. Periodic, când venim cu moţiunea de cenzură, ca să fie imediat dusă într-un alt spaţiu, apare numele George Maior. Va fi un om ancorat în realitate, care ştie să gestioneze problemele României într-o astfel de perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Roman (PNL): Nu participăm şi nu votăm moţiunea baronilor PSD
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, anunţă că grupul deputaţilor liberali nu participă la votul asupra moţiunii de cenzură, “pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni”. “PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia”, afirmă Roman.
“Moţiunea PSD ar fi trebuie sa se intituleze: PSD vrea sa dea foc României, în plină pandemie! Având în vedere faptul ca România este în lupta cu pandemia şi ca suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale şi parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituţional, ci şi unul profund iresponsabil. După ce au lăsat România cu depozitele goale de medicamente, cu stocuri ZERO, PSD a dus în permanenţă o luptă pentru sabotarea Guvernului”, afirmă Florin Roman, duminică.
El adaugă că reprezentanţii PSD “s-au plâns ca măsurile luate de Guvern sunt prea dure, au cerut relaxare peste relaxare şi rezultatul este ca am ajuns la o medie de peste 1.200 de cazuri pe zi”.
“Au lăsat Guvernul fără posibilitatea unor acţiuni legale şi astfel, numărul cazurilor grave de pe secţiile ATI a explodat. Lupta de gherila a PSD s-a mutat apoi pe plan economic, solicitând măriri de pensii şi salarii, de parcă România nu ar fi trebuit sa aloce sumele necesare luptei anti-COVID-19. Reamintesc ca la votarea bugetului de stat, România nu era în situaţia de a lupta împotriva unui virus care nu a plecat. Acum, baronii roşii ai PSD vor sa genereze o criza politica, să arunce România în haos, doar pentru interese de partid. Este cel mai iresponsabil lucru pe care îl poate face PSD!”, spune Roman.
El susţine că “nicăieri în lume, un partid nu a forţat o moţiune de cenzură în perioada pandemiei”.
“PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituţional şi împotriva intereselor de stabilitate politică a unei ţări aflate încă în război cu pandemia”, precizează Florin Roman.
Grindeanu: Această moţiune de cenzură va fi votată şi adoptată
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, anunţă că parlamentarii PSD care vor lipsi, luni, la votul moţiunii de cenzură fără a avea un motiv ”obiectiv”, sau cei are nu vor vota moţiunea nu vor mai face parte din partid. Grindeanu se arată convins că moţiunea va duce la căderea Guvernului condus de Ludovic Orban.
”PSD se bazează sută la sută pe voturile parlamentarilor PSD. Eu am convingerea că mâine această moţiune de cenzură va fi votată şi va trece”, a declarat Sorin Grindeanu, duminică, într-o conferinţă de presă.
Acesta a precizat că nu doreşte să facă speculaţii pe tema inexistenţei unui cvorum la votul programat pentru luni.
”Eu vă spun că mâine această moţiune de cenzură va fi votată şi adoptată”, a întărit Grindeanu.
Moţiune de cenzură 31 august 2020. Întrebat pe câte voturi ale parlamentarilor PSD mizează, liderul social-democrat a precizat că sunt luate în calcul voturile tuturor senatorilor şi deputaţilor PSD.
”Toţi. Cine nu se prezintă mâine sau votează invers, dacă nu există o cauză obiectivă, înseamnă că nu mai face parte din echipa PSD. Vreau să fiu cât se poate de clar din acest punct de vedere. (…) Cine din PSD mâine nu votează moţiunea de cenzură sau găseşte cauze nerealiste în a nu fi prezent înseamnă că nu face parte din echipa PSD” a declarat Grindeanu.
Preşedintele Pro România, Victor Ponta, se arată sceptic cu privire la rezultatul moţiunii de cezură care se va dezbate luni, el acuzând un ”blat” între PNL şi PSD. ”Rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămânem cu Orban”, susţine fostul premier.
Prezent, duminică, la lansarea candidaţilor Pro România în judeţul Ilfov pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, Victor Ponta s-a arătat sceptic cu privire la succesul moţiunii de cenzură.
”Şi blaturile sunt foarte mari. Aici nu există PNL sau PSD, aici e un blat. Din păcate, ca să vă dau o veste proastă, blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi, cei de la Pro România, o să votăm moţiunea de mâine, deja rezultatul cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine, rămâne cu Orban şi cu gaşca foarte bine finanţată din Ilfov”, a declarat Ponta în discursul ţinut în faţa membrilor de partid.
Moţiune de cenzură 31 august 2020. El a catalogat şi campania electorală pentru aceste alegeri drept una specială, ”gândită tot ca un blat între PSD şi PNL” pentru ca edilii în funcţia să îşi poată păstra mandatele.
”De fapt, asta au vrut, să nu se facă campanie şi să rămână totul cum era înainte, or noi trebuie să spargem acest blat şi să reuşim să facem ce nu au reuşit alţii”, a mai declarat Ponta.
Acesta le-a transmis membrilor Pro România: ”Nu suntem pe blat cu ei, nu ne pot cumpăra şi nu ne pot speria. Eu o să vă apăr şi pot să vă apăr destul de mult”.
Alegerile locale sunt programate în 27 septembrie, iar campania electorală a început vineri.
Liderul USR, Dan Barna, anunţă că parlamentarii formaţiunii nu vor participa la votul pentru moţiunea de cenzură, întrucât ”România nu are nevoie de circul PSD”. ”Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenţionăm să o încurajăm în niciun fel”, a transmis, duminică, Dan Barna.
”România nu are nevoie de circul PSD. USR nu va participa la votul pentru moţiunea de cenzură. Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenţionăm să o încurajăm în niciun fel. Argumentul pentru instalarea actualului Guvern a fost acela că ţara are nevoie de un Executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia şi criza generată de aceasta. La vremea aceea, inclusiv PSD părea să fie de acord. Ba, mai mult, parlamentarii PSD au votat pentru cabinetul Orban 3”, a sc ris, duminică, pe Facebook, Dan Barna.
Acesta consideră că nu s-au schimbat lucrurile, întrucât România este în continuare în plină pandemie de coronavirus.
”Ce s-a schimbat relevant acum? Are România alte priorităţi? Am scăpat de Covid, duduie economia şi e momentul să ne jucăm de-a criza politică? Noi suntem de părere că nu. Mai e foarte puţin până la deschiderea oficială a şcolilor. Cum va contribui o criză politică la o mai bună organizare a anului şcolar în condiţii de pandemie? Numărul cazurilor de Covid-19 nu dă nici el semne de scădere semnificativă. Crede PSD că negocierile pentru un nou guvern vor speria virusul care va privi cu interes hârjoana? Se pierd foarte multe locuri de muncă din cauza pandemiei. Oare PSD crede că într-o ţară cu guvern interimar încrederea companiilor va creşte brusc? Speră că fără guvern vor veni brusc investitori care să aducă bani în economia noastră, entuziasmaţi de perspectiva instabilităţii? Crede vreun strateg PSD că vor scădea în ziua moţiunii costurile de finanţare ale statului? Vom lua împrumuturi mai ieftine pentru că domnul Ciolacu va merge la Cotroceni să negocieze altă formulă de cabinet?”, a mai scris Barna.
Acesta anunţă că va merge luni în Parlament ”pentru a spune public aceste adevăruri şi de la tribună”.
Moţiune de cenzură 31 august 2020. ”Dar nu vom participa la votul unei moţiunii care se joacă cu soarta României, fiind inventată iresponsabil de PSD doar ca program de divertisment pentru invitaţii la congresul proaspăt încheiat”, a încheiat Barna.