Zilele trecute, la Munchen, a avut loc o întâlnire de nivel înalt, în cadrul căreia s-a discutat despre securitatea din regiune în contextul conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina, precum și despre consolidarea capacităților de apărare a Republicii Moldova.
La discuții au luat parte secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, împreună cu vicepremierul Republicii Moldova, Mihai Popșoi, și cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Mircea Geoană, discuții despre situația Republicii Moldova
Cei trei oficiali au observat că în peisajul geopolitic actual, Republica Moldova trebuie să-și întărească capacitățile de reziliență și apărare pentru a garanta siguranța și stabilitatea cetățenilor săi.
„Secretarul General adjunct al NATO a reconfirmat angajamentul Alianței pentru parteneriatul cu Republica Moldova, respectându-se suveranitatea, integritatea teritorială și statutul de neutralitate al ţării.
Mircea Geoană a exprimat disponibilitatea de a susține în continuare procesele de reformare și modernizare a Republica Moldova”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
În 2024 se sărbătoresc 30 de ani de cooperare a Republicii Moldova cu NATO prin intermediul Programului Parteneriat pentru Pace.
Momentan, nu există un risc militar la adresa Republicii Moldova
NATO nu identifică în prezent niciun risc militar pentru Republica Moldova. Însă consideră că Rusia va încerca să perturbe traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova în acest an electoral, a declarat zilele trecute secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, pentru Europa Liberă.
„Nu vedem nici din partea Ucrainei, nici de partea Rusiei suficient de multe forțe pentru a putea schimba, pe termen scurt cel puțin, dinamica războiului. Este foarte important ca Ucraina să-și păstreze gradul de mobilizare în această luptă pentru independență și suveranitate”, a explicat oficialul NATO.
Rusia nu are capacitatea militară pentru a ataca Moldova, susține Mircea Geoană
Geoană susține, însă, că „Federația Rusă nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol R. Moldova”.
Potrivit afirmațiilor acestuia, Ucraina reprezintă, într-un fel, prima linie de apărare pentru toți, inclusiv pentru Republica Moldova.
Tocmai de aceea există un interes comun în continuarea sprijinului acordat Ucrainei. „Nu vedem un risc militar la adresa Republicii Moldova. În schimb, vedem alte riscuri de natură hibridă. O retorică strategică menită să creeze îndoială și teamă în populația R. Moldova”, a mai declarat Mircea Geoană.