Comuna Ciugud este localizată la aproximativ zece kilometri de Alba Iulia, o distanță de 15 minute cu maşina sau o jumătate de oră cu mijloacele de transport în comun, localitatea fiind amplasată chiar pe stânga Văii Mureşului, în Podişul Secaşelor, având şase sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud. În doar 15 ani această localitate a reușit să devină un adevărat model de dezvoltare a zonelor rurale românești, scrie Adevărul.
În Ciugud există o altă Românie, pare un sat străin de țara noastră: străzile sunt asfaltate, trotuarele sunt îngrijite, spațiul verde, iar copacii sunt mereu bine întreținuți și tăiați. Aici pare că ordinea nemțească și-a spus pe deplin cuvântul iar oamenii par a se întrece în care își întreține mai bine casa, cu o grijă pentru frumos și curățenie care pot părea uluitoare în ochii unui român.
Ciugud deține câteva recorduri serioase: este prima localitate din țară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete în mediul rural, cu internet wireless în spaţiile publice şi iluminat public asigurat cu ajutorul eolienelor. Este, probabil, singura sau printre puţinele localităţi rurale din ţară unde, într-un parc din zona centrală se poate citi pe un panou „internet wireless gratuit“.
Printre primele mari proiecte puse în practică aici a fost asfaltarea a 30 de kilometri de drum agricol între Ciugud, Daia Română şi Berghin. Totul a fost finalizat în anul 2011 și a devenit cunoscut sub denumirea de „Mini-Transalpina de Ciugud“. Banii folosiți au fost obținuți din fonduri europene.
Locuitorii Ciugudului sunt primii care și-au plătit impozitele și taxele locale prin internet, acest lucru a fost posibil tot prin fonduri europene. Primarul, Gheorghe Damian, susțien că ,,Acesta e viitorul”.
Se pare că renumele comunei a ajuns până la Dacian Cioloș care se pare că a vizitat Ciugudul de două ori. O proprietate în comună costă cât una în Alba Iulia, iată ce declară primarul: ,,Orice familie care doreşte să-şi construiască un cămin s-ar gândi prima dată unde să-şi găsească liniştea, apoi se gândeşte în cât timp va avea la poartă apa, canalul, telefonia, internetul, iluminatul, drumul asfaltat, trotuarul. Noi am încercat să dezvoltăm infrastructura, să ducem apă-canal, curent chiar şi în zonele unde nu sunt construite case în aşa fel încât să fie zona respectivă atractivă pentru cel care decide să îşi facă o casă“.
Administrația Ciugud are planuri mari și pentru viitor: vrea să exploateze râul Mureș în interes turistic. Deja au câștigat o finanțare de 1,7 milioane de euro, iar banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea zonei din punct de vedere economic. Printre modificări se vor realiza debarcadere în cele 10 localități pe cursul Mureșului, apoi se vor achiziționa bărci pentru turiști care vor avea apoi posibilitatea de a se plimba pe râu.
Tot aici există asociația ,,Limbenii”prin intermediul căreia se organizează evenimente și se oferă sprijin celor aflați în nevoie. În fiecare lună un număr de 130 de familii din cele 150 donează câte 5 lei pentru comunitate. Augustin Muntea, membru al asociației, a declarat pentru Adevărul: „Şi cu ajutorul acestor bani străzile sunt mai frumoase, satul mai frumos, iar oamenii sunt mai uniţi. Fiecare dintre noi are un sentiment foarte plăcut că a ajutat cu ceva comunitatea în care trăiesc“.
Printre alte minuni care există în această comună se numără și cel mai modern teren de golf, dar și capacitatea și inteligența cu care administrația a știut să atragă investiții de peste 10 milioane de euro care vor merge în zona industrială.
Sursa: Adevărul