Medicul Alexandru Rafila: Cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze

Medicul Alexandru Rafila: Cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, aduce clarificări asupra vaccinurilor anti-COVID administrate în acest moment în România. El a precizat cine sunt românii care NU ar trebui să se vaccineze din cauza riscurilor legate de efectele adverse..

Medicul Alexandru Rafila apreciază că trebuie să existe o rezervă în a administra vaccinul unor categorii de persoane vulnerabile, cum sunt persoanele fragile, trecute de 85 de ani și cu afecțiuni medicale grave.

Norvegia a înregistrat un total de 29 de decese la persoanele de peste 75 de ani care au primit prima doză de vaccin anti-Covid, iar oamenii de ştiinţă analizează cu atenţie ce grupuri să vizeze în programele naţionale de imunizare.

„Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm. Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați”, a explicat Alexandru Rafila.

Potrivit medicului, orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare.
„La o persoană care este extrem de fragilă, probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin.” a mai spus Rafila.

Ce înseamnă „persoane cu vârste extreme” pentru care nu se recomanda vaccinul?

„Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării. Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu.” a explicat Alexandru Rafila.