Atenție la ce cumpărați! O analiză recentă arată că aceste tipuri de pește conțin o cantitate însemnată de mercur și plumb. Specialiștii din sănătate au luat în vizor două tipuri: somonul și pangasiusul. Așadar, cel mai scump și cel mai ieftin pește pe care îl găsim în frigiderele magazinelor.
Deși face parte din categoria de lux a alimentelor, somonul de la noi de pe piață este, în general, cel de cultură care este hrănit artificial, susțin nutriționiștii.
„În general, ceea ce avem noi pe piață este pește de cultură. Somonul de cultură este hrănit artificial, de asta este și mai gras. Beneficiul de Omega 3 obținut din somon își pierde practic din valoare”, a declarat nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Prețul mare de la raft nu ne garantează și faptul că peștele este mai sănătos. Dimpotrivă, cel crescut în captivitate ne poate face mai mult rău decât bine.
Specialiștii spun că mulți pești de cultură sunt crescuți într-un bazin de tipul unei căzi, iar pe fundul apei este plin de reziduuri.
La fel de toxic este și pangasiusul. „Este un pește crescut în ape reziduale cu cantități foarte mari de toxine. Practic nu are niciun fel de beneficii cu potențial”, completează expertul în alimentație.
Astfel, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm peștele local. Novacul, crapul, șalăul sau scrumbia de Dunăre sunt pești cu calități nutritive superioare, benefice pentru sănătatea noastră.
Sursa: realitatea.net