În luna august 2025, mai multe produse de bază din coșul zilnic de consum au înregistrat majorări de preț care au depășit efectele creșterii TVA, arată o analiză recentă realizată de Consiliul Concurenței. Printre acestea se numără carne tocată (+4,93%), drojdie (+3,11%), iaurt (+2,75%), pâine (+2,78%), cozonac (+18,40%), ouă (+1,85%), smântână (+4,35%), zahăr (+5,45%) și unt (+4,03%).
Per total, însă, prețurile medii la alimentele de bază au crescut doar cu 1,53%, rămânând sub pragul majorării TVA, ceea ce indică faptul că o parte dintre comercianți și furnizori au absorbit aceste ajustări pentru a nu pierde competitivitate.
Analiza datelor din retailul alimentar
Studiul a fost realizat pe baza datelor transmise de principalii șase retaileri din România – Auchan, Carrefour, Kaufland, Lidl, Profi și Selgros – și include bunurile alimentare de bază reglementate prin Ordonanțele de Urgență OUG 67/2023, OUG 89/2023 și OUG 5/2024. Aceste ordonanțe stabilesc plafoane temporare pentru adaosurile comerciale, vizând 46 de grupe de alimente și rămân în vigoare până pe 30 septembrie 2025.
În același timp, unele produse au înregistrat scăderi semnificative ale prețului la raft, cum ar fi: pulpă de porc cu os (-2,52%), pulpă de porc fără os (-2,03%), spată de porc (-2,19%), margarină (-3,77%), usturoi (-3,51%), făină (-1,9%), fasole (-0,69%), bulion (-0,14%) și orez (-0,09%).
Evoluția prețurilor pentru produsele sezoniere
Bunurile sezoniere, în special legumele și fructele, au prezentat variații de preț mai pronunțate. Astfel, prețurile au scăzut dramatic pentru prune (-61,34%), pepene (-46,17%), struguri (-41,38%), ardei Bianca (-31,92%), ardei Kapia (-22,01%), cartofi (-30,75%) și ceapă (-32,74%). Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri semnificative pentru castraveți (+22,03%) și mere – Golden (+21,98%) și roșii (+22,25%).
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, explică: „Așa cum era de așteptat, prețurile produselor sezoniere au scăzut. În ceea ce privește prețurile celorlalte alimente din coșul zilnic de consum, am observat creșteri sub cele care rezultă din modificarea TVA, ceea ce înseamnă că marii retaileri și furnizorii lor au absorbit o parte din majorări. Acest lucru arată că piața și concurența funcționează, întrucât companiile se luptă să își păstreze clienții, cu prețuri atractive”.
Impactul inflației și perspectivele pentru prețurile alimentelor
Per ansamblu, prețurile alimentelor au scăzut, în medie, cu 4,18% în august față de iunie, datorită reducerii semnificative a fructelor și legumelor de sezon. Totuși, pe termen mediu, prețurile pot fi influențate de alți factori economici, cum ar fi prețul energiei și al carburanților.
Președintele Consiliului Concurenței subliniază: „Noi vom monitoriza în continuare prețurile alimentelor de bază, care sunt influențate, pe lângă creșterea TVA, și de alți factori cum sunt prețurile carburanților și energiei electrice. Dincolo de acest vârf al inflației, creșterea prețurilor în România este rezultatul deficitului bugetar mare, iar pentru a asigura stabilitatea prețurilor trebuie să respectăm calendarul reducerii acestuia”.
Analiza Consiliului Concurenței arată că, deși unele produse alimentare de bază au înregistrat majorări de preț peste creșterea TVA, concurența și mecanismele de piață au contribuit la temperarea efectului asupra consumatorilor. În același timp, fluctuațiile sezoniere ale fructelor și legumelor au adus reduceri semnificative, evidențiind dinamica prețurilor și importanța monitorizării continue a pieței alimentare.